ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul facilitează transportul de mărfuri pe cale feroviară pe teritoriul R. Moldova și Ucrainei 

11:59 | 15.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Protocolul modificat al Acordului între Republica Moldova și Ucraina cu privire la activitatea transportului feroviar a fost aprobat astăzi de Executiv, în urma încheierii negocierilor moldo-ucrainene privind tranzitul feroviar al mărfurilor pe teritoriul celor două țări, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Protocolul prevede eliminarea operațiunilor de control dublu, iar în unele sectoare - triplu al autorităților vamale și de management al frontierei. Astfel, vor fi simplificate procedurile de tranzit feroviar al mărfurilor pe teritoriul Ucrainei, cu destinația Republica Moldova și România, și pe teritoriul Republicii Moldova, cu destinația Ucraina și România, fapt ce va permite sporirea volumului de mărfuri transportate pe cale ferată. 

Totodată, vor fi modificate lanțurile logistice, prin redirecționarea transportului de mărfuri de pe segmentul rutier pe cel feroviar. Ca rezultat, va fi diminuată sarcina pe drumurile rutiere naționale, ceea ce va duce la majorarea volumelor de mărfuri aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova și va avea un impact pozitiv asupra economiei naționale.

„Proiectul intervine cu modificări privind eliminarea controlului autorităților vamale și de frontieră ale Ucrainei la stația Reni. Aceasta va permite micșorarea timpului de transport al mărfurilor din/în complexul portuar Giurgiulești sau România și vor avea impact pozitiv asupra costului final al bunurilor exportate/importate de beneficiari din Republica Moldova, reducând cheltuielile pentru transport”, a menționat ministra Lilia Dabija.

Proiectul poate fi consultat aici https://bit.ly/3Jex6ry 

Foto: Guvern

img23002077

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!