ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: „Cât voi fi președinte, Moldova va sta dreaptă”

12:49 | 17.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Președintele țării, Maia Sandu, a susținut astăzi un discurs în plenul Parlamentului în care a menționat că Republica Moldova trebuie să devină un stat european până în anul 2030, iar guvernarea va depune efort pentru a îndeplini condiționalitățile. Ea a cerut Legislativului să fie creată o Curte Anticorupție - instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și a încheiat discursul cu fraza: ”Noi suntem generația care va aduce Moldova în Uniunea Europeană”, comunică MOLDPRES.

Președintele a menționat în fața aleșilor poporului că Republica Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene. „Acum este șansa noastră reală. De a deveni membru cu drepturi depline a familiei europene. Avem susținerea statelor UE. Moldovenii au ales calea europeană, dar cât de repede vom ajunge acolo, depinde de noi toți. Timp de trei decenii, Moldova condusă de diferite partide, politicieni, guverne a încercat să meargă pe mai multe drumuri. Adevărul este că toate au eșuat. În același timp, statele care au devenit membre ale Uniunii Europene în ultimele două decenii, oferă acum bunăstare și siguranță pentru cetățenii lor. Vă întreb, stimați deputați, care nu susțineți aderarea Moldovei la Uniunea Europeană: ce ideologie de partid vă oprește să scoateți țara din întuneric și să recunoașteți că o altă cale de dezvoltare pentru Moldova decât cea a integrării europene nu există. Unde ne-au dus toate opțiunile care au fost promise oamenilor. CSI, Uniunea Vamală, Uniunea Economică Euroasiatică, opțiunea și cu unii și cu alții nu ne-au dus nicăieri. Unii politicieni au mințit poporul. Pentru a cumpăra alegători. Sau pentru a fura țara? Unii continuă și acum să mintă. Iar oamenii continuă să plece în Uniunea Europeană. Pentru a căuta o viață mai bună, pentru că nici una din aceste minciuni nu reprezintă calea Moldovei. Noi nu mai vrem ca moldovenii să fugă în Uniunea Europeană. Noi vrem ca Uniunea Europeană să fie la noi acasă. Am ales această cale. O Moldovă Europeană, nu, pentru că este ușoara, ci pentru că este unica șansă ca moldovenii să aibă o viață bună în pace, în casa lor. Este, de fapt, unicul drum care asigură supraviețuirea Moldovei ca țară liberă și puternică”, a opinat șefa statului.

Ea a adăugat că, ani la rând, diferiți pretinși politicieni au dezbinat țara și au folosit tot felul de minciuni ca să obțină beneficii personale. “Chiar și astăzi, când Ucraina geme de ororile războiului și păstrarea păcii este preocuparea tuturor cetățenilor noștri, avem aici, în Parlament, deputați angajați de forțe ostile de la Kremlin care au un singur scop - să semene haos, să provoace violență și război. Nimeni nu va convinge moldovenii că genocidul poate fi justificat. Războiul este condamnat în toată lumea, iar în Parlamentul nostru sunt și azi persoane care nu văd nici o crimă în invazia Rusiei în Ucraina. Sunt partide care încă nu au condamnat războiul. Sunt agenți ai Kremlinului care, după ce au furat miliarde, stau acum la cald și se folosesc de proprii cetățeni aflați în nevoie pentru a-și salva pielea și a distruge Moldova în continuare. Opriți dezbinarea ca să unim societatea noastră, ca toți cetățenii să aibă o viață bună, venituri europene, să trăiască în sate și orașe amenajate! Fac apel către toate forțele politice să pună aderarea la Uniunea Europeană deasupra intereselor înguste și să susțină această cale necondiționat. Desigur, putem și trebuie să polemizăm, să dezbatem conținutul și forma reformelor, dar misiunea noastră a tuturor este să construim pentru cetățeni. O viață europeană aici. Indiferent de culoarea politică, oamenii care v-au ales vor să trăiască acasă, așa cum văd că se trăiește în țările europene. E timpul să nu îi mai țineți captivi pe cetățeni cu sperietori, să vă îndepliniți datoria. Voi mergeți des prin orașele europene, chiar și cei care strigă împotriva Uniunii Europene. Chiar dacă au fugit din sală, sunt sigură că mă aud. Copiii unora dintre voi învață acolo. Voi mergeți în vacanță acolo. Alții au și pașapoarte europene. Unii chiar beneficiază de plăți sociale, fac afaceri în UE. Oare voi nu vreți ca copiii Moldovei să trăiască ca acolo? Ca în Uniunea Europeană”, a adăugat Maia Sandu.

În discursul său, președintele țării a specificat că dinspre Kremlin vin doar amenințări, embargouri și șantaj. „De acolo vine doar război, suferință și sărăcie. Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a construi o țară în care doar cetățenii ei au dreptul să-și decidă soarta. Cu greu am dat jos de la putere găștile de bandiți și iată, unii se fac deja luntre și punte pentru a vinde țara Kremlinului ca să revină la putere și să sugrume Moldova mai departe. Și hoții, și vânzătorii de țară, și Kremlinul au același obiectiv - să facă Moldova slabă ca să o poată folosi după bunul plac. Gruparea Șor are o misiune clară de la Kremlin să aducă războiul în Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări și să dea jos prin violențe guvernarea aleasă în mod democratic. Însă, azi Moldova nu mai este pradă unor asemenea trădători. Instituțiile noastre nu mai sunt instrumente în buzunarele lor. Ele încep să-și recapete și să-și reconstruiască independența și puterea de a proteja interesele țării. Moldovenii nu au fost niciodată aliați cu ucigașii. Iar cei care vor să vadă țara în război trebuie opriți și sancționați. Ei nu reprezintă poporul nostru. Instituțiile Moldovei nu vor permite ca țara să fie închinată unor criminali. Sau voi cei care vindeți interesul țării. Credeți că puteți fi și de partea ucigașului și să amăgiți că vreți pace?”, a spus Sandu.

Președintele a solicitat Parlamentului și Guvernului să colaboreze cât mai strâns și să conducă schimbarea europeană a țării în toate domeniile. „Este momentul să ne asumăm cu toții această decizie, toți cetățenii, toți politicienii care vor să aducă în Moldova bunăstare și dreptate socială, toți cei care azi guvernează și toți cei care sunt în opoziție. Nu este suficient ca Parlamentul să facă legi bune, iar Guvernul să acționeze corect, voința noastră ca popor este esențială. Uniți toți, de orice etnie, muncim pentru viitorul țării noastre. Și vreau să asigur toți cetățenii noștri că Republica Moldova nu este în prezent în pericol ca războiul să vină pe teritoriul țării noastre. Armata rusă nu poate ajunge aici atât timp cât Ucraina se ține pe picioare și apără și Moldova. Le suntem recunoscători ucrainenilor pentru eroismul lor și dragostea lor de libertate. Anume pentru că armata rusă nu poate ajunge pe teritoriul țării noastre, Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din interior, plătind cu bani murdari hoții din Moldova. Dar instituțiile noastre lucrează foarte serios pentru prevenirea acestor încercări de destabilizare. Le mulțumesc pentru munca lor.  Cât voi fi președinte, Moldova va sta dreaptă. Astăzi Moldova nu este singură. Împreună am câștigat respectul țărilor libere și puternice ale lumii. Președintele României a declarat ferm că Bucureștiul nu va abandona Republica Moldova în nici o circumstanță. Avem sprijinul garantat al Statelor Unite ale Americii și țărilor membre ale UE. Moldova se bucură de sprijin internațional și de o atenție fără precedent din partea țărilor democratice, din partea țărilor prospere. Vocea Moldovei are greutate și este respectată. În acest an, libertatea noastră a fost pusă la cea mai grea încercare de la obținerea independenței. Suntem în condiții care nu au mai existat după al Doilea Război Mondial. Dar Moldova stă drept și ferm. Acesta este meritul tuturor moldovenilor care își fac bine lucrul acolo unde se află”, a conchis Sandu.

img23002173

img23002173

img23002173

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!