ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BEI oferă 28 mln de euro pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din R. Moldova

16:55 | 20.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă 28 mln de euro pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din R. Moldova. Programul cu o durată de patru ani va fi pus în aplicare de întreprinderea Premier Energy Distribution, cel mai mare operator privat al sistemului de distribuție a energiei electrice din Moldova, care deservește circa 70% din teritoriul țării. Finanțarea va contribui la modernizarea, digitalizarea și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice din centrul și sudul Moldovei, inclusiv din Chișinău, transmite MOLDPRES.

Programul de investiții este necesar pentru a înlocui activele învechite care și-au depășit durata de viață economică și care nu mai corespund standardelor cerute. Acesta va asigura continuitatea serviciului și va îmbunătăți calitatea și fiabilitatea distribuției de energie electrică. 

Noile aparate de măsurare și telecomunicații vor spori digitalizarea. Astfel, împrumutul va permite Premier Energy Distribution să transforme o rețea de distribuție convențională în una inteligentă digitală, ceea ce va duce la securizarea aprovizionării și la îmbunătățirea serviciilor pentru utilizatorii finali.

„Apreciem parteneriatul nostru cu BEI și implicarea Băncii în modernizarea rețelei noastre de distribuție a energiei electrice în sensul folosirii de materiale mai rezistente și de tehnologii mai curate, ceea ce va conduce la o eficiență mai sporită a rețelei de electricitate”, a declarat Directorul de țară al Premier Energy Distribution în Moldova, Jose Luis Gomez Pascual. 

Șeful reprezentanței BEI pentru Republica Moldova, Alberto Carlei, a spus că proiectul vine într-un moment critic în care Moldova se confruntă cu o gravă criză energetică.

Proiectul este cofinanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), printr-un împrumut paralel tot în valoare de 28 mln de euro.

img23002241

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!