ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetățenii vor putea accesa online alte 20 de servicii electronice privind actele de stare civilă

17:34 | 21.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Cetățenii vor putea accesa în regim online încă 20 de servicii electronice privind actele de stare civilă. Acestea au fost dezvoltate prin Platforma Front-Office Digitization (FOD), soluție digitală performantă, dezvoltată de Agenția de Guvernare Electronică (AGE) și apreciată cu „Premiul special pentru proiectarea serviciilor digitale”, în cadrul Summit-ului Mondial privind Forumul Societății Informaționale (WSIS Forum 2023). Noua platformă a fost prezentată astăzi la Chișinău, transmite MOLDPRES.

În decurs de un an, pe platforma FOD au fost dezvoltate peste 50 de servicii publice electronice, care sunt disponibile pentru cetățeni pe Portalul serviciilor publice (servicii.gov.md). Totodată, responsabilii susțin că urmează a fi create și alte sisteme și servicii precum e-APL, e-Consulat, e-Apostila, e-Cazier. 

Directoarea AGE, Olga Tumuruc, a menționat că obiectivul major al FOD este accelerarea procesului de transformare digitală. „Am reușit să construim un sistem performant, extensibil și adaptabil la o varietate de sisteme informaționale noi și care permite o digitalizare mai facilă, mai rapidă, mai uniformă”, a precizat Olga Tumuruc. 

Șeful Direcției platforme digitale din cadrul AGE, Igor Bercu, a subliniat că ideea creării FOD-ului a apărut în pandemie când accesul la serviciile publice era complicat din cauza restricțiilor și se impunea aplicarea tehnologiei între autorități și persoane fizice sau juridice. Igor Bercu a punctat că soluția FOD reprezintă un sistem bazat pe componente sau blocuri cu ajutorul cărora pot fi construite noi servicii electronice. 

Soluția digitală Front-Office Digitization (FOD), câștigătoarea „Premiului special pentru proiectarea serviciilor digitale” în concursul organizat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) și GovStack, a fost dezvoltată de specialiștii AGE cu suportul partenerului strategic al e-guvernării Grupul Banca Mondială.

Foto: AGE

img23002276

img23002276

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!