ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Energiei

09:51 | 22.03.2023 Categorie: Comunicate

Prioritățile Ministerului Energiei, discutate cu directorul executiv al BERD pentru Europa de Est

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Energiei lucrează la elaborarea unui mecanism prin care să fie inițiate și stimulate proiecte de eficiență energetică în sectorul rezidențial. Acesta ar urma să includă şi subvenții pentru locatarii blocurilor multietajate, cu accent pe categoriile de populație vulnerabilă. Despre acest lucru a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, la întrevederea cu directorul executiv al BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone. 

La același capitol, ministrul a informat că Agenția pentru Eficiență Energetică urmează să fie reformată, urmând să administreze proiecte destinate atât instituțiilor publice, cât și sectorului rezidențial gestionat de asociații de locatari.

Proiectele de interconectare a sistemelor de energie electrică cu România și modernizarea sistemului centralizat de termoficare au fost alte subiecte abordate de cele două părți. De asemenea, delegația de la BERD s-a interesat de intervențiile în legislația referitoare la energia electrică ce ar ajuta producătorii de energie regenerabilă.

Ministrul Victor Parlicov a spus că amendamentele la lege sunt în proces de consultări publice, urmând să fie aprobate până la sfârșitului lunii curente. „Lucrăm asupra faptului ca să creștem ponderea energiei regenerabile. Ne propunem să creăm cadrul normativ pentru înmagazinarea energiei produse în surplus”, a mai afirmat ministrul Energiei. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!