ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Au fost decernate premiile Ministerului Culturii pentru anul 2022

18:38 | 27.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc astăzi festivitatea de înmânare a premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2022, ediția a X-a, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat prim-ministrul Dorin Recean, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu, alți oficiali, oameni de cultură și artă.

În alocuțiunea sa, premierul Dorin Recean a menționat că, de fapt, cultura ne ajută să avem o reziliență socială în fața amenințărilor, în fața influențelor negative din exterior. „Noi trebuie să promovăm în continuare cultura noastră. Este important să avem grijă de toate aspectele culturii”,  a subliniat oficialul. În context, ministrul Culturii Sergiu Prodan a afirmat că investiția în domeniul culturii este o investiție în viitor.

Cu premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii a fost distinsă scriitoarea Radmila Popovici; cu premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale - Elena Frunze-Hatman, directoare a Teatrului „Alexei Mateevici”; cu premiul „Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii - Formația „Zdob și Zdub”. Artistul plastic Valeriu Jabinschi și echipa de restauratori ai mozaicului „Arta” au obținut premiul „Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei. Ecaterina Maler, șefă a Bibliotecii din satul Hristoforovca, Ungheni și Tatiana Coșeri, director adjunct al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” s-au învrednicit de premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic. 

Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului cultural imaterial a fost acordat lui Andrei Prohin, doctor în istorie; premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media – postului de televiziune TVR Moldova; premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice – pictorului Andrei Negură; premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei – colectivului de autori ai filmului „CARBON” și premiul „Veniamin „Apostol” în domeniul educației artistice – Liliei Miaun, directoare a Școlii de Arte din Cupcini, Edineț.

Cu premiul „Valentina Rusu-Ciobanu” în domeniul artelor vizuale au fost distinse Aliona Bereghici, ilustratoare și designer și Victoria Viprada, artistă vizuală; cu premiul pentru cel mai bun manager al instituției de cultură la nivel local – Marina Semionova, șefa Direcției Cultură din UTA Găgăuzia. Maestrul Nicolae Botgros a obținut premiul pentru întreaga activitate. Cu premiul special pentru contribuții deosebite la cultura națională au fost distinși Grigore Leșe și Gheorghe Zamfir.

Premiile Ministerului Culturii în domeniul culturii se acordă anual pentru produse de creaţie şi inovaţii artistice care au un impact semnificativ asupra patrimoniului cultural naţional şi internaţional, au obținut aprecierea societăţii şi au contribuit la promovarea culturii naţionale.

 

img23002456

img23002456

img23002456

img23002456

img23002456

img23002456

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!