ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statul va subvenţiona şi în acest an sectorul apicol

13:50 | 30.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Apicultorii vor beneficia și în anul curent de subvenții pentru a-și putea reduce cheltuielile de producție și a reuși sporirea calității mierii. Asigurările au fost date de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), ieri, la o ședință comună cu apicultorii și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, transmite MOLDPRES.

Oficialul a menţionat că statul va susţine sectorul apicol, inclusiv pentru rolul albinelor în dezvoltarea altor domenii din ramura agroindustrială. „Culturile agricole polenizate cu ajutorul albinelor îşi măresc productivitatea cu 10-30 %. Acest lucru înseamnă că polenizarea poate aduce în plus circa 200 kg de floarea-soarelui, 200 kg de rapiţă la hectar şi, în acelaşi timp, poate spori calitatea recoltei”, indică MAIA.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova sunt înregistrate circa 265 de mii de familii de albine. De la an la an, numărul de familii crește, însă potenţialul productiv al ramurii apicole este în declin. Acest lucru este determinat de condițiile climatice nefavorabile, majorarea prețului la hrană și medicamente pentru albine, creșterea cheltuielilor pentru serviciile de transportare, reducerea capacității de cumpărare a consumatorilor, conform sursei citate.

Anual, în țara noastră se produc circa cinci mii de tone de miere, dintre care aproximativ 3,5 mii de tone ajung în afara țării.

Foto: MAIA

img23002566

img23002566

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!