ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Poloniei: Trebuie să facem tot posibilul ca Republica Moldova să devină o parte a UE

13:35 | 06.04.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca Republica Moldova să devină o parte a Uniunii Europene. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, care a susținut o conferință de presă comună cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean. Oficialii au aprobat o declarație comună care se referă la dimensiunea relației bilaterale și au semnat un Memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul securității cibernetice, transmite MOLDPRES.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că Polonia și Republica Moldova sunt două țări care încearcă să ajute să furnizeze securitate pentru Ucraina și sunt unite astăzi de soarta ucraineană, care apropie perspectivele și țările noastre. „Înțelegem amenințările legate de război. Ambele țări sunt în umbra războiului. Trebuie apreciat eforturile moldovenilor care încearcă să trăiască pașnic cu vecinii și să devină parte a familiei europene în mod instituționalizat, adică să devină parte a UE”, a declarat premierul Poloniei. Mateusz Morawiecki a anunțat că țara sa va oferi 20 de generatoare de curent electric pentru spitale din Republica Moldova. 

Premierul Dorin Recean a declarat că Moldova și Polonia au secole de experiență de colaborare, iar vizita de astăzi la Chișinău a premierului Poloniei reprezintă simbolic efortul de a crește profunzimea colaborării dintre cele două state. „Am discutat agenda de securitate și probleme de securitate din regiune și am trecut în revistă agenda bilaterală care își crește amploarea. Ne dorim să continuăm și să aprofundăm colaborarea între Republica Moldova și Polonia, în mod prioritar în domeniul agricol și cel al transporturilor. Polonia este în top 10 țări cele mai importante pentru comerțul extern al Republicii Moldova și am invitat Polonia să analizeze oportunitățile investiționale în Republica Moldova în domenii precum cel energetic, industrializarea agriculturii și serviciilor digitale”, a afirmat Dorin Recean. Oficialul a mulțumit Poloniei pentru sprijinul acordat țării noastre pe calea integrării europene.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki efectuează astăzi o vizită la Chișinău. Agenda oficialului include o întrevedere și cu șefa statului Maia Sandu.

img23002813

img23002813

img23002813

img23002813

img23002813

img23002813

img23002813

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!