ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cazurile de încălcare a regimului Zonei de Securitate semnalate la Comisia Unificată de Control

16:16 | 20.04.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Comisia Unificată de Control s-a reunit astăzi în ședință săptămânală la Bender, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Au fost continuate discuțiile privind posturile ilegale ale structurilor de forță transnistrene și necesitatea eliminării acestora din Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova a abordat cazurile produse în mod repetat la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, cu oprirea nejustificată a mijloacelor de transport ale cetățenilor, în special ale celor deținute de reprezentanții corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova. Delegația moldovenească a cerut excluderea cazurilor similare pe viitor.

De asemenea, reprezentanții Chișinăului printr-o declarație au semnalat încălcările regimului Zonei de Securitate admise de contingentul militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Asemenea cazuri au fost fixate în perioada februarie – aprilie curent și au fost exprimate prin deplasarea, necoordonată cu Comisia Unificată de Control, a tehnicii militare blindate în afara razei posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

S-a subliniat că incidentele au avut repercusiuni în societate și au amplificat nemulțumirea locuitorilor din Zona de Securitate care sunt supuși periodic stopării neîntemeiate cu verificarea excesivă a actelor și unităților de transport.

Delegația Republicii Moldova cataloghează drept provocatoare această sfidare a documentelor misiunii de menținere a păcii și face apel către contingentul militar al Federației Ruse să renunțe la acțiuni destabilizatoare și să contribuie la păstrarea păcii pe malurile Nistrului.

img23003182

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!