ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA donează Moldovei un lot de generatoare pentru asigurarea neîntreruptă cu energie electrică

13:45 | 02.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 2 mai. /MOLDPRES/. Locuitorii din Chișinău se pot simți mai în siguranță în cazul unor eventuale deconectări ale energiei electrice la nivel național, așa cum s-a întâmplat în toamna anului trecut. Asta după ce Termoelectrica a recepționat de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) un lot de generatoare care vor fi folosite pentru asigurarea neîntreruptă cu energie electrică a infrastructurii sociale și energetice critice în cazul situațiilor de urgență, transmite MOLDPRES.

Puterea totală a echipamentelor primite sau care urmează a fi recepționate în următoarele zile de Termoelectrica este de circa 1 MW. De asemenea, zeci de generatoare donate de Guvernul Statelor Unite vor ajunge la CET Nord de la Bălți, Moldelectrica, Apă-Canal și 22 de spitale raionale. Costul total al generatoarelor de ultimă generație este de 1,3 milioane de dolari.

„Acum suntem mult mai pregătiți de eventuale crize decât cu un an – un an și jumătate în urmă. Iar acest lucru face parte din efortul nostru de a ne pregăti pentru iarna viitoare. Grație suportului extern, avem răgaz să gândim alte acțiuni strategice, pe termen mai lung, pentru dezvoltarea sectorului”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Directorul interimar al Termoelectrica SA, Vasile Leu, a spus că cea mai mare parte din generatoare va fi folosită la centralele termice. Totodată, unele unități vor fi utilizate ca puncte mobile în cazul în care se va deconecta energia electrică. „Puterea totală a tuturor generatoarelor primite este de circa 1000 kW (1 MW), ceea ce e un lucru benefic, întrucât majoritatea centralelor termice nu aveau generatoare. Cu aceste echipamente ne ridicăm categoria de alimentare cu energia electrică și vom asigura calitatea continuă de alimentare cu energie termică”, a menționat Vasile Leu.

Generatoarele sunt diesel și au o capacitate ce variază între 2 kW și 125 de kW.

Foto: Ministerul Energiei

img23003473

img23003473

img23003473

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!