ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO O expoziție despre moda și stilul de viață din secolul XX a fost vernisată la un muzeu din capitală

17:40 | 18.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată astăzi o expoziție de colecție, care aduce în prim-plan vestimentația din secolul al XX-lea, adunată și păstrată cu grijă de muzeografi, informează MOLDPRES.

Solicitată agenție, Aurelia Cornețhi, curatorul expoziției, a menționat că în premieră au fost expuse peste 200 de piese de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii, cu valoare istorică, artistică și memorialistică, purtate de-a lungul unui veac de personaje care au trăit pe acest teritoriu, toate capabile să înșiruie povestea modei și vieții, sociale și personale, de la străbunic la strănepot.

”Colecția vestimentară a muzeului numără peste 700 de piese cu valoare artistică, istorică și memorialistică, piese care reflectă povestea vieții și a modei, viața socială și personală de la străbunic la strănepot. Pentru această expoziție am ales cele mai reprezentative piese, unele dintre care au fost purtate de către personaje din R. Moldova de-a lungul istoriei și o parte dintre care aparțin unor personalități, precum nobila Tatiana Meleghi-Perjul, Irina Cantacuzino, Eugenia Crușevan, prima femeie avocat din R. Moldova, Tatiana Nicolae, pictoriță decoratoare, Eugenia Iațincovschi, cântăreață de operă ș.a. Prin această expoziție ne dorim să aducem în fața vizitatorilor istoria vestimentară a R. Moldova și să prezentăm evoluția de la rochia cu turnură până la costumul unisex și pantaloni”, a precizat Aurelia Cornecțhi.

Potrivit sursei citate, expoziția cuprinde mai multe module, care scot în evidență nu numai piesa vestimentară, dar și accesoriile, diverse obiecte casnice, diferite aparate, toate cu scopul  de a prezenta epoca și spiritul ei.

”Printre modulele cele mai interesante este modulul central, în care este  făcută o retrospectivă  a evoluției modei din 1900 până în 1960, modulul cu vestimentație pentru copii, care cuprinde piese  din perioada 1900 -1990, un modul care prezintă lumea satului, vestimentația din mediul rural, care oricum a fost importată din mediul urban și adaptată și care a fost cumpărată de la oraș sau a fost cusută de către croitoresele locale. Expoziția este completată cu un șir de fotografii  din colecția muzeală, care surprinde viața de zi cu zi, viața socială a locuitorilor Republicii Moldova, în secolul XX. Fotografiile reprezintă cel mai autentic martor și vorbesc despre o istorie pe care merită să o cunoaștem”, a mai spus Aurelia Cornețchi.

Expoziția va fi deschisă până la 31 ianuarie 2024.

img23004002

img23004002

img23004002

img23004002

img23004002

img23004002

img23004002

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!