ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Permisele eliberate în R. Moldova şi Turcia sunt recunoscute reciproc: Fără examene pentru toate categoriile

11:20 | 19.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 19 mai /MOLDPRES/. Cetăţenii Republicii Moldova și ai Turciei, stabiliți permanent sau provizoriu pe teritoriul celeilalte țări, au dreptul să-și convertească permisul de conducere, fiind scutiți de școlarizare, susținerea examenelor teoretice și practice, precum și de cheltuielile aferente acestor procese, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenţiei Servicii Publice (ASP), conversiunea permiselor de conducere le asigură cetățenilor dreptul de a conduce vehicule în trafic internațional și le va facilita încheierea unor contracte mai avantajoase de încadrare în câmpul muncii aferent domeniului transporturilor. „La modul practic, conversiunea permiselor de conducere are loc la adresarea titularilor permisului de conducere obţinut în Moldova cu cerere către autoritatea competentă din Turcia. Respectiv, titularii permiselor de conducere obţinute în Turcia, urmează să se adreseze cu cerere la subdiviziunile competente ale ASP pentru conversiunea acestora pe permise de conducere emise în R. Moldova fără susținerea examenelor”, conform sursei citate.

În momentul conversiunii permiselor de conducere, eliberate de autoritățile celor două țări, echivalarea categoriilor/subcategoriilor acestora, se va efectua în baza principiului de echivalență. Permisele de conducere emise de către autorităţile uneia dintre părţile  contractante, îşi pierd valabilitatea pentru circulaţie pe teritoriul statului celeilalte părţi contractante după şase luni de la data obţinerii de către titular a reşedinţei pe teritoriul statului celeilalte părţi contractante.

Acordul bilateral între guvernele Moldovei și Turciei privind conversiunea şi recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere a fost semnat pe un termen nelimitat și a intrat în vigoare la începutul acestui an. În prezent, R. Moldova are acorduri bilaterale privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere cu 5 state.

Foto: ASP

img23004025

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!