ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Mediului îndeamnă să se renunțe la utilizarea baloanele cu heliu pentru careurile de ultimul sunet

11:29 | 24.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Ministerul Mediului a venit astăzi cu un îndemn pentru organizatorii careurilor consacrate ultimului sunet să renunțe la utilizarea baloanele cu heliu, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, se apropie perioada organizării careurilor prilejite de ultimul sunet în instituțiile de învățământ gimnazial și liceal din Republica Moldova. Cu acest prilej, adesea organizatorii folosesc multiple baloane umflate cu heliu, pe care le lansează în atmosferă. „Ministerul Mediului îndeamnă administrațiile instituțiilor școlare și ale celor comerciale să se abțină de la această practică. Problema baloanelor umflate cu heliu, care se folosesc la diferite evenimente și festivități, este una cu consecințe nefaste asupra mediului. Aceste baloane fiind confecționate din materiale care nu sunt biodegradabile, pot zbura la distanțe mari și pot provoca numeroase probleme mediului înconjurător, în special pentru vietățile terestre și acvatice”, se menționează într-un comentariu al Agenției de Mediu.

Conform unor studii realizate în acest sens, în dependență de materialul din care este confecționat balonul, acesta poate rămâne în aer timp de cel puțin 8-10 ore, dacă e confecționat din latex și până la câteva săptămâni, dacă sunt din folie. Totuși, mai devreme sau mai târziu, acestea se sparg, iar resturile cad în păduri, râuri, lacuri sau mări. După ce ajung în mediul înconjurător, baloanele se transformă în deșeuri, care pot ucide păsările, dar și animalele, care le percep drept hrană, sau pot cauza diferite lațuri sau capcane în care acestea se prind, înfășurându-se în jurul corpului, ceea ce duce adesea la asfixiere.

„În ceea ce privește heliul utilizat la umflarea acestor baloane, menționăm că acesta este un gaz incolor, inodor, inert, netoxic și, fiind eliberat în atmosferă, nu are niciun efect negativ asupra mediului. Totuși, heliul este o resursă neregenerabilă și nici nu poate fi creat sintetic, astfel că folosirea intensă pentru activități de agrement ar putea duce la epuizarea sa și la limitarea utilizării în alte sectoare, unde este necesar mai mult. În multe state ale lumii, pentru a reduce impactul asupra mediului, legislația interzice utilizarea baloanelor cu heliu în activitățile de agrement”, se mai spune în comunicatul emis de instituție.

În Republica Moldova nu sunt prevederi ale actelor normative care ar introduce asemenea interdicții, prin urmare, autoritățile de mediu pot veni doar cu unele recomandări către Ministerul Educației și Culturii, către autoritățile publice locale și către instituțiile preșcolare și școlare de a limita utilizarea baloanelor cu heliu în cadrul festivităților la sfârșit de an.

Foto simbol

img23004167

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!