ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Norvegia și BERD acordă Republicii Moldova 200 mln de euro pentru achiziții de gaze

14:17 | 26.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Întreprinderea Energocom urmează să facă în acest an achiziții de gaze la prețuri mai favorabile pe piață, din contul a 200 de milioane de euro oferiți de Guvernul Norvegiei și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), transmite MOLDPRES.

Din suma totală, 100 de milioane de euro sunt oferite sub formă de grant din partea Guvernului Norvegiei și alte 100 de milioane de euro reprezintă suplinirea împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Decizia a fost luată astăzi, la ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a afirmat că tranzacțiile vor avea loc pe platforma comună a UE, pentru a permite unui număr cât mai mare de furnizori să participe. Astfel, va fi diminuat prețul portofoliului de gaze naturale deținut de SA Energocom, procurându-se volume de gaze necesare următorului sezon rece.

Proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”, în valoare de 300 milioane de euro, a permis anul trecut Republicii Moldova să găsească surse alternative de gaze non-rusești, când Gazprom a redus volumul de gaze livrate Moldovagaz.

SA Energocom a returnat, în aprilie, 35 de milioane de euro din prima tranșă a împrumutului luat de la BERD, la 1 iulie urmând să închidă prima tranșă de 100 de milioane de euro. După finisarea perioadei Clean up, aceasta sumă din prima tranșă poate fi reîmprumutată.

Ministerul Energiei susține că decizia de a face noi achiziții de gaze este motivată și de imprevizibilitatea relației cu Gazprom.

Foto: Ministerul Energiei

img23004270

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!