ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova va fi implementată o nouă metodă de screening a cancerului

20:02 | 26.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. În Republica Moldova va fi implementată o nouă metodă de screening a cancerului colorectal. Pilotarea screeningului cancerului colorectal prin testarea iFOB a fost lansată astăzi la Institutul Oncologic, comunică MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Sănătății, noile teste iFOB vor fi distribuite centrelor de sănătate din Cahul și Călărași, inclusiv instituțiilor din mediul rural, Centrului Medicilor de Familie Bălți, dar și Asociației Medicale Teritoriale Botanica, municipiul Chișinău. Astfel, persoanele din aceste municipii și raioane, care sunt asimptomatice și au vârsta cuprinsă între 50 și 55 de ani vor putea să se adreseze la medicii de familie pentru a-și face testul iFOB. Noua metodă de screening contribuie la depistarea precoce a patologiilor oncologice colorectale.

Ministerul anunță că în paralel va fi desfășurată o campanie de informare a populației țării cu privire la factorii de risc care determină apariția cancerului colorectal, metodele de screening disponibile în Republica Moldova și importanța lor pentru prevenirea maladiei. Campania cu privire la screeningul colorectal este finanțată din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Conform specialiștilor, cancerul colorectal este una din cele mai răspândite maladii oncologice în lume, inclusiv în țara noastră. În Republica Moldova, în anul 2022 au fost înregistrate 1 294 de cazuri noi.

img23004290

img23004290

img23004290

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!