ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Stocurile de gaze vor fi majorate

14:00 | 31.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Guvernul a adoptat astăzi decizia de mărire a stocurilor de securitate de gaze, de la 22,8 milioane m3 la de 45,6 milioane m3, sau de la patru zile de consum mediu în perioada de iarnă la opt zile, transmite MOLDPRES.

„Aceste stocuri sunt destinate pentru consum doar în situații excepționale și nu se referă la toate stocurile pe care le are Energocom. Este vorba despre creșterea treptată a securității energetice și urmează să ajungem până la stocuri de 10 zile de consum mediu în perioada de iarnă”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Din 2016, Guvernul stabilește anual cantitatea exactă de gaze care urmează a fi constituită în calitate de stocuri de securitate. Stocurile de gaze au fost create pentru prima dată anul trecut, în contextul crizei energetice, fiind depozitate în Ucraina și România. Executivul a desemnat Societatea pe Acțiuni Energocom în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate.

Hotărârea de Guvern prevede că aceste stocuri se vor crea până la 1 octombrie 2023, costurile urmând a fi acoperite prioritar din contul contribuțiilor financiare achitate de furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale.

Foto simbol

img23004394

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!