ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: Am demonstrat că suntem o familie puternică și unită, care acționează împreună pentru a face continentul european mai puternic, mai unit, mai pașnic

18:07 | 01.06.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 1 iun. /MOLDPRES/. Summitul găzduit astăzi de Republica Moldova ne demonstrează cât de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană. Am arătat că suntem o familie puternică și unită, care acționează împreună pentru a face continentul european mai puternic, mai unit, mai pașnic. Declarațiile au fost făcute în seara zilei de astăzi de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la finalul Summitului Comunității Politice Europene (CPE), transmite MOLDPRES. 

„A fost o plăcere să găzduim Summitul liderilor din întreaga Europă aici, în Moldova, în satul Bulboaca. Suntem deosebit de recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit. Astăzi, aici, la doar 20 km de Ucraina, am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și fermă de a readuce pacea în Europa. Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”, a spus Maia Sandu. 

Șefa statului a precizat că prezența în țara noastră a liderilor europeni este o dovadă puternică că Moldova nu este singură. „Participarea dumneavoastră ne face să fim mândri că am găzduit acest summit. Prezența dumneavoastră ne face mai încrezători ca oricând în viitorul nostru ca țară democratică, prosperă și liberă, o țară care se află pe un parcurs ireversibil de a se alătura Uniunii Europene”, a adăugat Maia Sandu.

Președintele a afirmat că la reuniunea de astăzi s-a discutat „despre securitate, despre nevoia de a proteja continentul european de război, agresiune și amenințări hibride”. „Am fost cu toții de acord că ne vom continua eforturile de a urma integrarea continentului nostru pentru o mai mare cooperare strategică, o mai bună conectivitate și mai multe acțiuni în materie de energie, reziliență și climă”, a spus șefa statului.

Oficialul a menționat că Summitul s-a axat în principal pe aspecte de importanță paneuropeană, dar în același timp a permis Moldovei să accelereze proiecte concrete care aprofundează integrarea țării noastre cu restul Europei. Totodată, potrivit Maiei Sandu, reuniunea s-a încheiat cu mai multe rezultate concrete pentru Republica Moldova. Printre acestea se numără decizia privind scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming cu țările UE, lansarea Misiunii Uniunii Europene de Parteneriat cu Republica Moldova, un nou pachet de ajutor din partea UE în valoare de circa 1,6 miliarde de euro și oferirea de către Norvegia a unei finanțări nerambursabile de 50 de milioane de euro.

Republica Moldova a găzduit astăzi cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. Prima reuniune a Comunității a fost organizată în toamna anului trecut în Cehia, iar următoarea va avea loc în Spania.

img23004461

img23004461

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!