ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proprietarii de mașini cu numere străine le vor putea vămui cu reducere

15:32 | 08.06.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/. Mijloacele de transport cu termenul de exploatare mai mare de 7 ani la data achitării drepturilor de import, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova, dar sunt înmatriculate pe teritoriul altui stat sau în stânga Nistrului, ar putea fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023, comunică MOLDPRES.

Astăzi, aleșii poporului au aprobat în primă lectură un proiect de lege pentru modificarea mai multor acte legislative, inclusiv a Codului Vamal.

Deputatul Ion Groza, unul dintre autorii inițiativei legislative, a argumentat că accizul aplicat în prezent pentru automobilele care au statutul respectiv este unul exagerat, acesta depinde de volumul motorului autoturismului.

De asemenea, mijloacele de transport auto, care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova până în data de 1 ianuarie 2023, dar care actualmente nu mai există (au fost distruse sau vândute la piese, fapt confirmat prin documente justificative sau declarația pe propria răspundere a persoanei), la cererea persoanei care a introdus pe teritoriul Republicii Moldova și a declarat prin acțiune acest mijloc de transport, vor fi excluse din sistemul informațional al Serviciului Vamal după achitarea drepturilor de import în mărime de 15.000 de lei.

Autorii spun că, începând cu 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare noul Cod Vamal, iar una din prevederile acestuia este limitarea aflării pe teritoriul Republicii Moldova până la 180 de zile pe parcursul unui an a mijloacelor de transport care au plăcuțe cu număr de înmatriculare pe teritoriul altui stat.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova circulă în jur de 180 mii de mijloace de transport care sunt plasate sub regimul vamal de admitere temporară.

Foto simbol

img23004618

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!