ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Drumul M3 Chișinău – Comrat – Giugiulești – frontieră cu România va fi reconstruit cu ajutorul BERD

11:41 | 13.06.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Î.S. ”Administrația de Stat a Drumurilor” (ASD) a semnat astăzi contractul pentru execuția lucrărilor de construcție a drumului M3 Chișinău – Comrat – Giugiulești – frontieră cu România (ocolirea oraşului Vulcănești), km 0+000 – km 8+580, cu suportul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Despre aceasta a declarat într-o conferinţă de presă Lilia Dabija, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, transmite MOLDPRES.

Acest tronson, pentru reabilitarea căruia BERD va aloca peste 20 de milioane de euro, face parte din Acordul de Împrumut încheiat cu țara noastră anterior, renegociat de Guvernul de la Chişinău la finele anului trecut. Conform acestuia, Republica  Moldova va primi un credit de o sută de milioane de euro pentru construcția și reabilitarea drumurilor. Banii vor fi utilizați pentru reabilitarea mai multor sectoare de drum din țară: drumul R14, R6 – Codrul Nou – Soroca - Unguri – frontiera cu Ucraina, pe sectorul Soroca – Arionești; drumul R8.1, R8 – Arionești – R14, sectorul Arionești – Otaci; drumul M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, sectorul de ocolire a orașului Vulcănești; drumul R33 Hâncești – Lăpușna – M1.

„Reabilitarea obiectivelor de infrastructură va facilita accesul cetățenilor spre transportul rutier și va spori siguranța circulației rutiere. Totodată, va fi îmbunătățită starea și calitatea rețelei drumurilor naționale, prin reducerea costurilor transportului rutier pentru utilizatorii drumurilor din Republica Moldova, ceea ce va genera, indirect, o creștere economică”, a estimat Lilia Dabija.

De asemenea, ministrul a mulţumit partenerilor externi, în special României şi Uniunii Europene, pentru susţinerea acordată pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere din ţara noastră şi reabilitarea mai multor căi de acces, care au trebuit reanimate în contextul războiului din Ucraina. „Nu avem în ţară un metru de drum construit cu ajutorul Rusiei, tot ce am reuşit în acest domeniu a fost posibil numai cu suportul partenerilor de dezvoltare”, a relevat Lilia Dabija.

Acordul de împrumut dintre țara noastră și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea lucrărilor de construcție și reabilitarea drumurilor în Republica Moldova a fost ratificat în anul 2013. La întreținerea Î.S „Administrația de Stat a Drumurilor” se află rețeaua de drumuri publice naționale, care are o lungime totală de 5903 km din care fac parte drumurile expres, republicane, regionale. În ultima perioadă, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare au fost reparate peste şase sute km de drumuri publice.

img23004728

img23004728

img23004728

img23004728

img23004728

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!