ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentanții Partidului „Șor” au calificat decizia privind neconstituționalitatea formațiunii drept una „abuzivă și fără precedent”

15:12 | 19.06.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Avocatul Partidului Politic „Șor” și deputatul Marina Tauber au calificat decizia privind neconstituționalitatea formațiunii drept una „abuzivă și fără precedent”, transmite MOLDPRES.

Deputatul Marina Tauber a subliniat că hotărârea Curții Constituționale (CC) creează un „precedent periculos”. „Suntem prima țară din Europa în care este dizolvat un partid politic de opoziție. Sunt sigură că vor fi lichidate și alte formațiuni. Chiar dacă va fi lichidat statutul juridic, echipa noastră rămâne puternică și consolidată. Deja există mai multe formule pentru a ne continua munca. Deciziile ulterioare vor fi anunțare de președintele partidului, Ilan Șor”, a spus Marina Tauber.

Totodată, avocatul Partidului Politic „Șor” a calificat decizia drept una „abuzivă și ilegală”.

Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțional Partidul Politic „Șor”. Potrivit hotărârii, formațiunea se consideră dizolvată. „Nici un act al partidului emis până la pronunțarea hotărârii Curții nu are nici o valoarea juridică. Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidarea a partidului, care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestuia din registrul de stat al persoanelor juridice”, a afirmat președintele CC, Nicolae Roșca.

Acesta a subliniat că reprezentanții din Parlament ai Partidului Politic „Șor” vor continua să-și exercite mandatele, dar în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare, la fel și aleșii locali.

Procesul de examinare a fost inițiat în baza unei sesizări depusă la CC de către Guvern, prin care s-a solicitat verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Ședințele de examinare au început pe 10 mai curent. În timpul acestora au fost expuse probe potrivit cărora Partidul Politic „Șor” ar fi mituit alegători și participanți la proteste, precum și ar fi organizat transportarea acestora. Reprezentanții Partidului Politic „Șor” au respins afirmațiile și le-au calificat drept „politice”.

În timpul pronunțării deciziei, susținătorii Partidului Politic „Șor” au desfășurat o acțiune de protest în fața Curții Constituționale.

img23004894

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!