ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Bundestagului german: “Sunt sigură că R. Moldova va fi parte a marii familii europene”

14:48 | 13.07.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi a avut o întrevedere cu președinta Bundestagului Republicii Federale Germania, Bärbel Bas. La eveniment au participat și șefii comisiilor parlamentare permanente, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Oficialii au discutat despre agenda de reforme a Republicii Moldova, situația de securitate din regiune și parcursul european al țării noastre.

La începutul discuției, vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi a mulțumit pentru aprobarea, în 2022, a Rezoluției Bundestagului, prin care se exprimă sprijinul față de parcursul european al Moldovei.

”Depunem efort maxim pentru a îndeplini recomandările Uniunii Europene. Republica Moldova își dorește să facă parte din marea familie a Uniunii Europene”, a spus vicespeakerul Mihail Popșoi.

De asemenea, vicepreședintele Legislativului a declarat că Parlamentul își dorește să intensifice dialogul bilateral la nivelul conducerii legislativelor, al comisiilor de profil și al secretariatelor.

Vicepreședintele Parlamentului a mai menționat că, în acest an, se împlinesc 30 de ani de cooperare dintre cele două țări, iar în toată această perioadă Germania a oferit sprijin financiar substanțial pentru implementarea diferitelor proiecte și reforme.

Președinta Bundestagului Republicii Federale Germania, Bärbel BAS, a declarat că Germania susține parcursul european al Republicii Moldova.

“Vă felicit pentru pașii importanți pe care i-ați făcut după ce, anul trecut, ați depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Deja ați îndeplinit o parte din condiționalități. În numele poporului german, exprim susținerea pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Sunt sigură că R. Moldova va fi parte a marii familii europene”, a spus Bärbel Bas.

Totodată, președinta Bundestagului a apreciat faptul că, de la începutul războiului din Ucraina, Moldova a găzduit un număr mare de refugiați.

În cadrul întrevederii, președinții comisiilor permanente, atât din partea guvernării, cât și a opoziției, au pus în discuție un spectru larg de subiecte: realizările și dificultățile guvernării în domeniul economic și social, reforma justiției, combaterea dezinformării și amenințările la adresa securității naționale etc.

După întrevedere, președinta Bundestagului a semnat în Cartea de onoare a Parlamentului, a vizitat camera copiilor din incinta Legislativului și s-a familiarizat cu expoziția de pictură și grafică, intitulată „Anatol Ghimpu – 30 de ani de activitate pedagogică”.

Aceasta este a doua vizită a unui președinte al Bundestagului în Republica Moldova de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre țările noastre.

Foto: Parlament

img23005591

img23005591

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!