ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA cheamă consumatorii la responsabilitate în perioada caniculară

15:40 | 13.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. În contextul perioadei caniculare în care ne aflăm, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii asupra riscurilor pentru sănătatea publică, în cazul achiziționării produselor alimentare din locuri neautorizate, în special de pe marginea carosabilului, transmite MOLDPRES.

Agenția cere, cu insistență, cetățenilor să fie responsabili pentru viața lor și a celor apropiați. „Menționăm că procurarea alimentelor din locurile neautorizate unde nu sunt respectate normele sanitare și regimurile termice de păstrare a produselor, îi face pe consumatori mai vulnerabili și mai expuși la toxiinfecții. Soarele, canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinații în această perioadă. Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate, lactatele, carnea, peștele și ouăle, pot provoca toxiinfecții alimentare, ale căror simptome se resimt la câteva ore de la consum”, indică ANSA.

Conform sursei citate, "pentru a evita situațiile în care, pot fi achiziționate  produse neconforme, ce pot pune în pericol sănătatea şi chiar viața dvs., vă recomandăm să fiți atenți la câteva aspecte: verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare; o acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului, dacă ambalajul este bombat, prezintă deformări, atunci produsul nu mai prezintă deplina siguranță pentru consumator; verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare); nu recongelarăți un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice această acțiune (prin menționare pe etichetă); perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide. Fiți atenți! acestea nu trebuie să fie expuse direct la razele solare; legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor, în spații deschise, neautorizate, unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor ș.a.); nu cumpărați alimente din locuri neautorizate etc."

De asemenea, Agenția atrage atenția consumatorilor să nu păstreze alimentele în mijloacele auto timp îndelungat. După achiziționare, să încerce să ajungă cât mai repede la destinație, pentru a le depozita corespunzător indicațiilor de pe ambalaje. În cazul produselor alimentare nepreambalate este necesar să se respecte, pe cât posibil, starea termică în care produsele au fost livrate fără a fi expuse la căldură, soare.

ANSA cheamă operatorii din domeniul agroalimentar să evite comerțul stradal, iar consumatorii să cumpere produse doar în unități sau spații autorizate sanitar-veterinar. „SPUNE NU produselor alimentare de pe marginea carosabilului!”, rezumă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

Foto: ANSA

img23005594

img23005594

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!