ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

USAID sprijină diversificarea piețelor de export ale Vinului Moldovei prin granturi și instruiri

12:30 | 20.07.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Circa 40 de reprezentanți ai vinăriilor din Republica Moldova au participat astăzi la evenimentul de lansare a Programului de Granturi pentru Promovarea Exportului Vinului Moldovei al proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova. Programul de granturi constituie un suport continuu la cei „10 ani de revoluție” în industria vinului, cu realizări semnificative în calitatea, marketingul și diversificarea piețelor de export, transmite MOLDPRES.

Potrivit USAID, exporturile către piețele cu valoare adăugată mai mare au avut succes cu vinurile autohtone îmbuteliate, reprezentând 43% din volumul total exportat și generând peste două treimi din veniturile totale ale exportului de vinuri din R. Moldova (70%). Aceste cifre demonstrează angajamentul continuu al industriei vitivinicole moldovenești de a produce și promova vinuri de calitate la nivel internațional. Cu toate acestea, mulți producători și exportatori de vin întâmpină dificultăți în accesarea noilor piețe de export, inclusiv din cauza bugetelor limitate pentru activități de marketing, lipsei planificării strategice și a implementării programelor complexe de marketing și promovare.

Astfel, pentru a susține diversificarea piețelor de export, Programul de Granturi pentru Promovarea Exportului Vinului Moldovei va oferi un buget total de 13 milioane de lei (650 de mii de euro). Exportatorii de vinuri din Moldova pot accesa granturi de până la u milion de lei per companie, în funcție de categoria afacerii. Se estimează ca aproximativ 20 de companii din domeniul vinicol să beneficieze de sprijin financiar nerambursabil prin intermediul acestui program. Termenul de încheiere a Programului de granturi este 30 noiembrie a.c., cu perioade subsecvente de depunere a cererilor de grant la 31 iulie; 29 septembrie; și respectiv 30 noiembrie, 2023.

„Vinurile din Republica Moldova au cunoscut o veritabilă revoluție în ultimii ani, trecând de la vinuri exportate în vrac la vinuri de calitate, dezvoltând Indicații Geografice Protejate, soiurile autohtone și noi stiluri de vinuri apreciate cu mii de medalii. Acum este momentul să învățam să vindem cât mai avantajos vinurile noastre și să facem Vinul Moldovei cunoscut pe cât mai multe piețe internaționale. Cu sprijinul programului de granturi pentru promovarea exportului oferit de USAID, ne dorim să fim fermi în continuarea drumului pe care avansează Vinul Moldovei, pentru a genera noi investiții în afacerile din mediul rural, a crea surse de venit pentru populația țării și a crea o notorietate globală pentru Vinul Moldovei”, a menționat la eveniment vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

La rândul său, John Riordan, director interimar al Misiunii USAID a relevat că „USAID își menține hotărârea fermă de a sprijini sectorul vitivinicol din Moldova. Prin aceste 13 milioane MDL oferite în cadrul noului program de granturi, ne propunem să stimulăm dezvoltarea industriei, să deblocăm întregul său potențial și să poziționăm vinurile moldovenești ca produse recunoscute la nivel mondial”. „Scopul este de a crește vânzările de vinuri de calitate pe piețele netradiționale, în segmente de înaltă valoare, prin sprijinirea activităților de marketing și promovare ale exportatorilor de vinuri și construirea unei imagini pozitive a Vinului Moldovei”, a estimat John Riordan.

Programul de granturi vine în completarea strategiei și planului de marketing „Vinul Moldovei”, implementat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), vizând inițiative și activități de marketing pe piețele din România, Polonia, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Coreea de Sud, Japonia, Canada, precum și alte noi piețe cu potențial de creștere a exporturilor de vinuri. Se va da prioritate activităților îndreptate spre promovarea categoriei de vin premium, cu caracteristici unice și distincte, în special din soiurilor autohtone sau de selecție locală.

Foto: USAID

img23005791

img23005791

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!