ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SIS denunță două acorduri de parteneriat cu serviciile speciale din Rusia

16:29 | 31.07.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Serviciul de Informații și Securitate /SIS/ a anunțat astăzi că denunță două acorduri de parteneriat cu serviciile speciale ale Federației Ruse, comunică MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat emis de instituție, după demararea procedurilor juridice necesare, SIS a denunțat Acordul de parteneriat cu Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB). Notificările oficiale au fost remise în adresa autorităților Federației Ruse.

Totodată, Serviciul a înaintat demersurile de rigoare, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, de denunțare a acordului de cooperare cu Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR).

Conform sursei citate, începând cu 24 februarie 2022, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, relațiile de cooperare ale SIS cu serviciile speciale ale Federației Ruse au fost sistate, astfel încât acordurile date nu au o aplicabilitate practică, fiind de fapt nefuncționale.

Potrivit SIS, prevederile acestor acorduri, semnate în anul 1994, inclusiv și protocoalele adiționale, reprezentau clauze juridice invocate de Federația Rusă de a argumenta prezența reprezentanților serviciilor speciale ruse în regiunea din stânga Nistrului a Republicii Moldova. Astfel, cu denunțarea acestor acorduri, asemenea „argumente” nu pot fi înaintate de Federația Rusă.

„SIS nu menține relații de parteneriat extern cu structurile similare ale altor state, care în mod vădit sfidează legislația și acționează în detrimentul securității naționale, desfășoară activități subversive împotriva Republicii Moldova, inclusiv de subminare a funcționalității instituțiilor democratice ale statului, de destabilizare a situației social-politice, economice și de periclitare a integrității teritoriale a țării”, se spune în comunicatul instituției.

Foto: SIS

img23006094

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!