ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANOFM: Persoanele care au rămas fără un loc de muncă pot beneficia de ajutor de șomaj

12:20 | 09.08.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. Persoanele care au rămas fără un loc de muncă pot beneficia de ajutor de șomaj. Acesta se acordă în baza cererii de înregistrare a statutului de șomer depuse la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă (STOFM), informează MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), ajutorul se oferă persoanelor care întrunesc următoarele condiții: sunt înregistrate cu statut de șomer la una din subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de  muncă, nu realizează venituri din activități de muncă, au activat şi au realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de asigurări sociale de stat de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice până la data înregistrării, nu refuză un loc de muncă corespunzător sau participarea la măsurile active de ocupare a forței de muncă oferite de STOFM.

În cazul încetării activității de muncă ca urmare a lichidării sau încetării activității angajatorului, reducerii numărului sau a statelor de personal, cuantumul ajutorului constituie 50% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei, realizat în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani până la data înregistrării cu statut de șomer. Totodată, în cazul încetării activității de muncă în alte circumstanțe, cuantumul constituie 40% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei, realizat în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani până la data înregistrării cu statut de șomer.

Perioada de plată a ajutorului de şomaj variază de la 5 până la 9 luni, în conformitate cu stagiu de cotizare.

Stabilirea cuantumului și plata lunară a ajutorului de șomaj se realizează de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

Persoanele pot solicita mai multe informații la subdiviziunile agenției (https://anofm.md/ro/subdiviziuni) sau pot telefona la Centrul de apel al ANOFM - 0 8000 1000. 

img23006333

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!