ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prima etapă de admitere la universități: Circa 75 % din locurile bugetare la licență și 83 % - la master au fost ocupate

10:27 | 14.08.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Instituțiile din învățământul superior din Republica Moldova au anunțat rezultatele sesiunii de bază ale admiterii pentru anul de studii 2023-2024. La ciclul I - licență au fost ocupate circa 75% din numărul de locuri planificate la buget. În cazul studiilor de master au fost ocupate circa 83% din locurile bugetare disponibile. Astfel, în total au fost  înmatriculați 14811 studenți, transmite MOLDPRES.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport au acoperit în totalitate numărul de locuri bugetare disponibile după sesiunea de bază a admiterii. 

Statisticile admiterii arată că cele mai solicitate specialități rămân a fi Dreptul (circa 15% din total înmatriculați), Științe economice (circa 13%), Medicină, Stomatologie și Farmacie (7,1%), TIC - (circa 11%), Inginerie și activități inginerești (8,3%). 

Și în acest an, Ministerul Educației și Cercetării a venit cu trei specialități noi la Inginerie, TIC și Științe agricole: Știința datelor, Tehnologii digitale de fabricație, Agrobusiness și dezvoltare rurală, pentru care au optat circa 100 de tineri. La fel, profesiile viitorului - Producție multimedia, Designul jocurilor, Animație au fost foarte solicitate de către candidați, fiind ocupate atât locurile cu finanțare din bugetul de stat, cât și cele cu taxă. 

Pentru turul II al admiterii 2023, instituțiile de învățământ superior continuă înmatricularea la ambele cicluri de studii, oferind 1353 de locuri bugetare la ciclul I - licență și 492 de locuri bugetare la ciclul II - master, la mai multe domenii, inclusiv: Științe ale educației, Administrație publică, Științe chimice, biologice, fizice, agricole, ale mediului, Inginerie, Servicii ale securității etc. 

Numărul de locuri la contract cu taxă de studii este stabilit de fiecare universitate în parte, în funcție de capacitatea de înmatriculare.

Foto: usm.md

img23006427

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!