ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetățenii Republicii Moldova care vor călători în UE vor achita pentru serviciile mobile tarife similare celor de acasă

18:25 | 04.09.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Cetățenii Republicii Moldova care vor călători în Uniunea Europeană vor beneficia de aceleași tarife pentru serviciile mobile ca și acasă, procedura fiind valabilă și pentru călătorii europeni în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Decizia de a încorpora serviciile de roaming în Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova a fost adoptată de Comisia Europeană, pe 1 septembrie curent, și vine în urma unui angajament comun al operatorilor de telecomunicații din UE și Republica Moldova de a reduce voluntar tarifele de roaming, din 1 ianuarie 2024.

„Acesta este încă un pas spre normalitate. Oamenii noștri merită aceleași oportunități disponibile în alte state UE”, a declarat viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Adăugarea Republicii Moldova în zona „roam like at home” a UE este una dintre acțiunile cheie ale Planului de Acțiune de Prioritate UE-Moldova, convenit în iunie 2023. Acest plan reprezintă o hartă pentru implementarea completă a Zonei de Comerț Liber și Cuprinzător (DCFTA) dintre UE și Moldova și pentru integrarea mai profundă a Moldovei în Piața Unică a UE.

Propunerea urmează a fi analizată de către Consiliul Uniunii Europene. După aprobarea Consiliului, urmează să fie luată o Decizie Comună de către Comitetul de Asociere UE-Moldova în cadrul Configurației pentru Comerț, cu scopul de a actualiza Anexa la Acordul de Asociere pentru a include cea mai recentă legislație a UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale. După ce legislația UE relevantă va fi implementată în Republica Moldova, atunci țara noastră și UE vor putea să ofere serviciile „roam like at home”. 

Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Comerț Liber și Cuprinzător (DCFTA) între UE și Moldova, a fost semnat în iunie 2014. 

Foto simbol

img23006931

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!