ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pretinsa datorie către Gazprom: O mare parte din sumă nu este confirmată prin documente, susține Ministerul Energiei

09:42 | 06.09.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat astăzi rezultatele auditului pretinselor datorii istorice ale Moldovagaz către Gazprom. Ministrul a precizat că o mare parte din pretinsa datorie nu este confirmată prin documente sau a expirat și nu este executabilă, transmite MOLDPRES. 

Potrivit rezultatelor auditului, către sfârșitul lunii octombrie 2021, atunci când a fost prelungit contractul de livrare a gazelor cu Gazprom, pretinsa datorie constituia 756 mln de dolari, însă între timp o parte dintre aceasta a fost achitată și a ajuns să fie revendicată o sumă de 709 mln de dolari. 

„Să recunoști această sumă ca datorie, s-o plătești - asta înseamnă în mediu circa o mie de dolari de familie”, a afirmat ministrul Energiei.

Victor Parlicov a precizat că o mare parte din această datorie nu este executabilă sau nu are documente confirmative. Mai exact, pentru suma de 276 de mln de dolari din datoria totală nu au fost prezentate documente confirmative de către Moldovagaz sau Gazprom, iar o altă sumă de peste 400 de mln de dolari este neexecutabilă sau expirată, a anunțat ministrul. 

Totodată, autorii auditului au propus cel puțin două scenarii în care partea moldovenească ar avea temei de a înainta anumite pretenții financiare către Gazprom. Acestea se referă la modalitatea de repartizare a venitului din tranzitul de gaze pe teritoriul Republicii Moldova și situația din iarna trecută, atunci când Gazprom nu a executat în totalitate obligațiile cu privire la volumele de gaze livrate. 

Ca rezultat al efectuării auditului, Chișinăul propune achitarea la această etapă a unei sume de 8,6 mln de dolari și cu aceasta „toate subiectele să fie închise”. „Asta este propunerea pe care am înaintat-o către Gazprom. Există loc de discuții și așteptăm reacția Moldovagaz și Gazprom. Acum urmează examinarea raportului în Consiliul de Observatori al Moldovagaz. Ne așteptăm la un dialog cu partea rusă pe proiectul de rezoluție a acestor datorii”, a conchis Parlicov.

Oficialul a afirmat că rezultatele auditului vor fi publicate astăzi pe pagina oficială a Ministerului Energiei și au fost transmise către Moldovagaz și Gazprom. 

Efectuarea auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz a fost convenită în luna octombrie 2021, atunci când a fost semnat contractul de livrare a gazelor naturale de către Gazprom. Auditul a fost efectuat de companii internaționale din Norvegia și Marea Britanie. Efectuarea auditului a costat până în prezent 850 de mii de euro.

img23006969

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!