ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alegeri locale generale: CEC a stabilit cuantumul creditelor acordate concurenților electorali

18:40 | 08.09.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit astăzi cuantumul creditului fără dobândă acordat concurenților electorali, plafonul mijloacelor financiare ce pot fi transferate în contul „Destinat grupului de inițiativă” și în contul „Fond electoral” la alegerile locale generale din 5 noiembrie curent, informează MOLDPRES.

Pentru fiecare partid și bloc electoral cuantumul creditului fără dobândă va fi de 50 000 de lei (aproximativ 2 500 de euro), iar pentru fiecare candidat independent, acesta va constitui 10 000 de lei. Modul de acordare și rambursare a creditelor fără dobândă concurenților electorali în vederea desfășurării campaniei electorale se stabilește prin regulament, aprobat prin ordin al Ministrului Finanțelor.

În același context, Comisia a stabilit coeficientul de mijloace financiare, de 23,9 lei pentru un alegător, ce pot fi transferate în contul „Destinat grupului de inițiativă” în cazul candidatului independent la funcția de primar și consilier în consiliul local.

Plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate în contul „Fond electoral” și utilizate de concurenții electorali pe fiecare circumscripție în cadrul alegerilor locale generale e de 66 274 579 de lei, pornind de la coeficientul de 23,9 de lei pentru un alegător.

Conform normelor legale, plafonul general la nivel național al mijloacelor financiare ce pot fi transferate în contul „Fond electoral” și „Destinat grupului de inițiativă” constituie 0,1% din veniturile prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul respectiv.

img23007070

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!