ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Inflația a coborât sub 10%

12:03 | 11.09.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. În luna august 2023, prețurile medii de consum s-au micșorat față de iulie curent cu circa 0,1%, fiind marcată reducerea în continuare a ratei lunare a inflației, înregistrată începând cu luna iunie 2023. Datele au fost prezentate astăzi de Biroul Național de Statistică (BNS), transmite MOLDPRES. 

Astfel, inflația anuală în luna august 2023, comparativ cu august 2022, a constituit 9,7%, fiind în descreștere cu 1,1 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în iulie curent.

„Inflația a coborât sub 10%. Suntem la 9,7%. Cel mai jos nivel din aproape ultimii doi ani. Principala provocare acum nu e inflația, ci să susținem investițiile pentru a alimenta creșterea economică. Facem tot ce ne stă în puteri ca să terminăm anul pe plus și pregătim economia pentru creșterea economică de anul viitor”, a afirmat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Potrivit BNS, diminuarea prețurilor medii de consum a fost determinată de micșorarea prețurilor la produsele alimentare cu circa 0,8%. Dintre produsele alimentare, diminuări mai accentuate au fost înregistrate la legume – cu 8,7%, fructe – cu 1,5, zahăr – cu 1,1, ulei vegetal – cu 1%. Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate creșteri de preț la ouă de găină – cu 17,2%.

Foto simbol

img23007099

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!