ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un laureat al Premiului Nobel va sosi la Chișinău

09:22 | 15.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Laureatul Premiului Nobel, profesorul Randy Schekman de la Universitatea California/Berkeley, Statele Unite ale Americii, savant cu renume mondial în domeniul medicinei, va efectua o vizită în țara noastră în perioada 18-22 septembrie, transmite MOLDPRES.

Randy Schekman va susține luni, 18 septembrie, cu începere de la ora 14.00, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) prelegerea publică „My career path: from pond scum to Stockholm” („Calea mea spre Premiul Nobel”).

În timpul vizitei, savantul va avea mai multe întâlniri cu reprezentanții comunității științifice din Republica Moldova, inclusiv cu cea de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Totodată, profesorul va participa la lucrările ediției a 6-a a Conferinței Internaționale în domeniul Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale. 

Întrucât străbunicii savantului Randy Schekman au locuit cu un secol în urmă pe meleagurile noastre, savantul va merge în orașul Lipcani din nordul țării, pentru a se închina mormintelor rudelor sale.

Randy Schekman este profesor la Universitatea California/Berkeley, SUA, având contribuții deosebite în domeniul cercetării fundamentale în citologie. Pentru descoperirea mecanismului care reglează traficul prin membranele celulare, un proces în care celulele își organizează activitatea și comunică cu mediul, a fost apreciat cu numeroase distincții prestigioase, inclusiv cu Premiul Nobel în 2013. Pe portalul Premiului Nobel, profesorul Randy Schekman, în biografie, a făcut referire la rădăcinile sale genealogice basarabene.

În toamna anului 1973, la invitația Academiei de Științe a RSSM, responsabil academician Sergiu Rădăuțanu, doi renumiți savanți sovietici Aleksandr Prohorov și Nikolai Basov, distinși cu Premiul Nobel pentru inventarea primului laser, s-au aflat la Chișinău, unde au avut întâlniri și discuții cu oamenii de știință din țară. 

Foto: AȘM

img23007227

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!