ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost aprobat proiectul tehnic pentru construcția liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău

10:23 | 26.09.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Proiectul tehnic pentru construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) de 400 kV Vulcănești-Chișinău a fost aprobat de Serviciul de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor. Capacitatea liniei va avea o putere ce ar putea asigura până la 50% din consumul de energie electrică a țării în perioada cu sarcină maximă, transmite MOLDPRES. 

Ca rezultat al aprobării proiectului tehnic, instituțiile responsabile vor iniția procedura de expropriere a terenurilor și pregătirea culoarului de lucru pentru începerea construcției. Potrivit Unității Consolidate pentru Implementarea și monitorizarea Proiectelor în domeniul energeticii, principalele activități la capitolul respectiv includ identificarea proprietarilor și evaluarea terenurilor, aprobarea Hotărârii de Guvern, înaintarea ofertei de despăgubire și asigurarea plăților compensatorii, înregistrarea dreptului de proprietate a Statului asupra terenurilor necesare pentru lucrările de construcție și demararea lucrărilor de construcție.

LEA Vulcănești-Chișinău va avea în total o lungime de 158 de kilometri și va trece prin localități din opt raioane din sudul și centrul țării, de la Vulcănești la Chișinău.

Construcția LEA este parte a Proiectul de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova. Valoarea proiectului este de 61 mln de euro și este finanțat de Banca Mondială.

Foto: csrmedia.ro

img23007498

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!