ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova vor fi create 13 centre pentru pacienții care au suportat un accident vascular cerebral

15:45 | 16.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 16 oct. /MOLDPRES/. În Republica Moldova vor fi create 13 centre în cadrul cărora va fi acordată asistența medicală necesară pacienților care au suportat un accident vascular cerebral, dintre care 11 centre primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, care a prezentat noul concept de organizare a serviciului național de asistență medicală în cazul accidentelor vasculare cerebrale (AVC), transmite MOLDPRES.

Centrele primare vor fi create în spitalul municipal Bălți, în spitalul municipal „Sfânta Treime” din capitală, în spitalele raionale Edineț, Soroca, Florești, Orhei, Ungheni, Hâncești, Căușeni, Cahul și Comrat. În aceste centre, pacienții vor avea acces la o gamă completă de servicii medicale, starea lor fiind evaluată rapid și precis, în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor de AVC, efectuate investigații pentru confirmarea diagnosticului și asigurat tratamentul eficient, inclusiv intervenții chirurgicale. De asemenea, pacienții vor beneficia de servicii de reabilitare care să-i ajute să-și redobândească funcțiile motorii și cognitive după AVC.

Pe lângă cele 11 centre primare, la o etapă mai avansată de acordare a asistenței medicale, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” va fi creat un Centru multidisciplinar, iar la Institutul de Medicină Urgentă – un Centru comprehensiv de AVC, care vor asigura coordonarea activității medicale de urgență a tuturor pacienților cu AVC și vor servi drept instituții de referință pentru transferul pacienților gravi.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat astăzi la o conferință de presă că noile centre, având dotarea necesară, personal înalt calificat, infrastructură, experiență și programe, vor asigura metode de diagnostic și de tratament adecvate pentru majoritatea pacienților cu AVC. Până în prezent, au fost achiziționate opt tomografe computerizate care vor fi utilizate în centrele nou-create, aparate performante de ultrasonografie și alte echipamente necesare. 

„În această săptămână, va fi lansată activitatea primelor două tomografe în regiuni, în spitalul din Bălți și în cel din Căușeni, unde se vor efectua primele exerciții, instruiri practice, verificări, conectări cu Chișinăul, ca să putem lansa aceste două centre primare de AVC. După care vor urma și celelalte centre”, a afirmat Ala Nemerenco.

Centrele vor fi activate prin ordinul ministrului Sănătății imediat după pregătirea lor deplină de a prelua pacienți.

„Astăzi vorbim despre o nouă repoziționare a centrelor, a medicilor, a sistemelor de diagnostic. Asistența medicală într-o patologie atât de complicată va fi accesibilă pentru fiecare cetățean fie în nordul țării, la sud sau în centru. Acele posibilități care astăzi sunt posibile doar în unele instituții medicale din capitală, vor fi aduse in teritoriu. Este o cotitură care va induce dezvoltarea la un alt nivel a sistemului de sănătate, a urgențelor medicale, a proceselor de asistență, a implementării noilor tehnologii”, a afirmat academicianul Stanislav Groppa, profesor universitar, prorector pentru activitate de cercetare și șef al Catedrei de Neurologie nr.2 la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”.

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces și principala cauză de dizabilitate la nivel mondial. Potrivit statisticilor, Republica Moldova se află în primele zece locuri în lume în ceea ce privește incidența AVC, iar mortalitatea provocată de această afecțiune este de trei - patru ori mai mare decât în statele UE. O treime dintre pacienți se sting din viață în primul an de la debutul afecțiunii, iar o treime dintre persoanele care supraviețuiesc, rămân cu un handicap motor sau cognitiv. În țara noastră, 63 la sută dintre pacienții cu AVC sunt la o vârstă aptă de muncă.

Autoritățile vor iniția și o campanie de informare a populației despre semnele AVC și despre măsurile de prevenție ale acestuia. Totodată, spitalele din țară vor fi conectate la servicii de telemedicină, care vor permite ca instituțiile medicale fără expertiză locală în tratarea AVC să facă legătura între pacienți și medici neurologi specializați în tratarea unui AVC. 

img23008094

img23008094

img23008094

img23008094

img23008094

img23008094

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!