ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 30 de instituții publice vor fi conectate la sistemul centralizat de încălzire

10:30 | 17.10.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Peste 30 de instituții publice din Chișinău și Bălți vor fi conectate și reconectate la sistemele centralizate de încălzire. Lucrările de punere în funcțiune urmează să fie finalizate până la mijlocul lunii noiembrie și vor fi efectuate de către întreprinderile Termoelectrica din Chișinău și CET Nord din Bălți, transmite MOLDPRES. 

Astfel, în Chișinău vor fi reconectate la sistemul centralizat de termoficare 20 de clădiri publice, printre care sediile Serviciul Vamal și Centrului Național Anticorupție. La Bălți, 20 de oficii teritoriale se vor încălzi în acest an cu agent termic centralizat. Printre sediile vizate sunt cele ale Biroului Vamal Nord, Centrului Multifuncțional Bălți, oficiile teritoriale ale Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție, Poștei Moldovei.

Acțiunea este implementată în contextul aprobării unei hotărâri de Guvern, prin care instituțiilor publice li se recomandă să consume rațional resurse energetice, atât în contextul asigurării securității energetice a statului, cât și în ceea ce privește optimizarea de resurse financiare.

Anul trecut, printr-o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale, au fost reconectate la sistemele centralizate de termoficare 24 de clădiri din Bălți și opt imobile din Chișinău, inclusiv sediile Parlamentului și Președinției. Potrivit Ministerului Energiei, numai în cazul instituțiilor publice de la Bălți, entitățile vizate au economisit în sezonul rece trecut aproximativ 3,2 milioane de lei, plus alte 10 milioane de lei (500 de mii de euro) economisite de Primăria Bălți. De asemenea, creșterea sarcinii termice a CET Nord a generat o producere suplimentară de energie electrică cu 5 mln kWh.

Foto simbol

img23008119

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!