ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul național de sânge deține suficiente stocuri de produse sanguine

13:35 | 27.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Serviciul național de sânge deține suficiente stocuri de produse sanguine pentru acordarea asistenței hemotransfuzionale persoanelor care beneficiază de tratamente medicale, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, vicedirectorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS), Silvia Roșca, a remarcat că, în prezent, chiar dacă sunt suficiente, stocurile curente cu care se lucrează zilnic trebuie suplinite continuu. „Zilnic se produc accidente rutiere, sunt realizate tratamente planificate sau de urgență, de aceea este necesar ca cetățeni să dea dovadă de responsabilitate civică și să doneze sânge pentru a menține un flux continuu de oferire a asistenței pacienților”, a afirmat Silvia Roșca.

Pentru aprovizionarea instituțiilor medicale cu cantitățile necesare de produse sanguine este nevoie ca pe parcursul unui an să fie efectuate circa 70 mii de donări. „Stocuri suficiente pot fi asigurate doar cu suportul donatorilor voluntari și sistematici. Doritorii pot dona o cantitate de 450 ml de sânge, de patru – cinci ori pe an, la un interval de minim două luni între donări. Sângele se recoltează de la persoane sănătoase, care au de la 18 până la 60 de ani și o greutate corporală mai mare de 50 de kg. Procedura durează aproximativ zece minute. Printr-o singură donare de sânge, persoana poate salva trei vieți. Toți donatorii de sânge își pot lua două zile libere de la muncă și primesc un pachet alimentar. În țara noastră, în ultimii ani, numărul donărilor de sânge rămâne constant”, a remarcat Silvia Roșca.

În prezent, CNTS are subdiviziuni de colectare a sângelui în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul mai există 16 secții de transfuzie în incinta spitalelor raionale. Adresele acestora pot fi găsite pe pagina oficială a Centrului Național de Transfuzie a Sângelui - https://cnts.md/.

Foto simbol

img23008510

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!