ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Chitaristul și compozitorul Alexandru Cazacu își sărbătorește ziua de naștere

10:06 | 07.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 nov. /MOLDPRES/. Chitaristul și compozitorul Alexandru Cazacu, fost membru al formației ”Noroc”, Artist al Poporului, laureat al Premiului Tineretului din Moldova, a împlinit astăzi, 7 noiembrie, 74 de ani, informează MOLDPRES.

Alexandru Cazacu va evolua la concertul cu genericul ”Clipa dragostei”, dedicat aniversării de 75 de ani ai cântăreței de muzică ușoară Lidia Botezatu, care va avea loc astăzi, 7 noiembrie, începând cu ora 18.00, la Palatul Național ”Nicolae Sulac”. Artistul a cântat alături de Lidia Botezatu încă de la fondarea legendarei Formații „Noroc”, trecând prin perioade dificile și multe obstacole. Șlagărele de aur ale cunoscutei trupe vor fi fredonate și la concertul din seara zilei de azi.

S-a născut la 7 noiembrie 1949, în satul Acui, raionul Cantemir. A absolvit Școala de Muzică ”Ștefan Neaga”. În anii 1961-1968 a urmat studiile la Conservatorul de Stat ”Gavriil Musicescu” din Chișinău. Din anul 1969 și până în 1980, a fost chitaristul solo al formației ”Noroc” sub conducerea compozitorului Mihai Dolgan, participând la imprimarea albumului cunoscut al grupului. În componența Ansamblului ”Noroc” a participat la Festivalul de la ”Bratislava” (1971), după care formația a fost desființată.

Între anii 1971 și 1975, a cântat în diverse formații din Ucraina, Rusia și Armenia. A activat ulterior în formațiile ”Dor” și ”Doina Moldovei” (1990). Din 1992 până în 2009, a fost regizor la Palatul Republicii din Chișinău.

În anul 2008, a fost lansat albumul fraților Cazacu, intitulat ”Remember”, care include aranjamente ale cântecelor, interpretate pe parcursul activității sale în cadrul formației ”Noroc”. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu Iuri Antonov, Sofia Rotaru, formația ”Vesiolîe rebeata”, formațiile din România ”Mondial” și ”Phoenix”. Alexandru Cazacu cântă de cinci ani în Italia. El spune că a mers în Italia odată ce a resimțit efectul crizei economice.

Alexandru Cazacu a fost distins cu titlul onorific ”Artist al Poporului”. Este laureat al Premiului Tineretului din Moldova.

img23008899

img23008899

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!