ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Expoziția „Republica Moldova prezintă”, la Iași. Circa 50 de antreprenori din țara noastră și-au expus produsele și serviciile

08:17 | 11.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Circa 50 de antreprenori din țara noastră și-au expus produsele și serviciile în cadrul celei de-a V-a ediții a Expoziției „Republica Moldova prezintă”, care a fost inaugurată vineri la Iași, România. Locuitorii și oaspeții orașului vor putea vizita expoziția până duminică, 12 noiembrie, transmite MOLPDRES.

Companiile din R. Moldova care au venit la expoziție, au ales să prezinte pentru consumatorii din Iași cele mai de calitate produse, inclusiv plăcinte, vinuri, miere și produse apicole, fructe, ceai, condimente, cereale pentru micul dejun, obiecte vestimentare, genți și chiar creații unice ale meșterilor populari. 

Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a declarat la inaugurarea expoziției că aceasta are drept scop dezvoltarea, promovarea și consolidarea relațiilor economice și comerciale dintre Moldova și România, precum și încurajarea competitivității produselor și serviciilor, prin crearea unei platforme de discuții și prezentarea oportunităților de cooperare. „Iașiul a fost poarta prin care antreprenorii din R. Moldova au venit pe piața europeană și în speță cea din România. Este un eveniment care scoate în evidență tot ce avem noi mai bun în Moldova pe diferite domenii de activitate. De la o ediție la alta, venim la Iași mult mai dornici de a prezenta pieței române produsele și serviciile moldovenești, mult mai calitative și competitive. Prezența unui număr mare al companiilor moldovenești – participanți ai expoziției, este o dovadă în plus a bunelor relații de vecinătate ce leagă R. Moldova și România”, a punctat Sergiu Harea.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a subliniat că „noi avem un istoric pe care l-am născut împreună și ulterior îl menținem până în ziua de astăzi”. „Republica Moldova are o economie care funcționează, știe să facă produse de calitate, care sunt compatibile cu gusturile și standardele europene. Sper să vedem cât mai repede Moldova integrată în comunitatea europeană”, a afirmat Mihai Chirica.

Consulul General al  Republicii Moldova la Iași, Ion Coșer, a menționat că Iașiul întotdeauna a fost un punct de sprijin, un aliat și un prieten. „Fie că vorbim de proiecte transfrontaliere, SMURD, gazoduct, cooperarea comercial-economică, proiecte culturale - toate au pornit de aici, de la Iași. România este partenerul comercial numărul unu al Moldovei, iar evenimentul care îl avem astăzi vine să crească și mai mult în următorii ani schimburile comerciale. Ceea cu ce se pot mândri producătorii din R. Moldova sunt produsele eco, bio, naturale, autentice, exact asta o să găsiți la expoziție”, a precizat Ion Coșer. 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Paul Butnariu, a spus că Iașiul deschide poarta în ceea ce înseamnă accesul produselor de bună calitate din Republica Moldova pe piața românească și pe cea europeană. „Ne dorim ca astfel de evenimente să aibă continuitate, să promovăm încurajarea antreprenorilor din Moldova”, a adăugat sursa citată. 

Printre producătorii prezenți la expoziție, este și fondatorul unei crame din Republica Moldova, Nicolae Olarașu. Acesta a ales cele mai selecte vinuri pentru a le prezenta publicului din România. Antreprenorul afirmă că a mai fost anterior la astfel de evenimente organizate și în alte orașe din România, iar produsele fabricate în Moldova sunt apreciate și așteptate de către consumatorul român, întrucât acestea sunt de calitate și au un gust deosebit. „Astfel de evenimente sunt binevenite pentru micii producători fiindcă avem oportunitatea de a contacta nemijlocit cu consumatorul și de a stabili parteneri de afaceri în România”, a spus Nicolae Olarașu.

Victoria Sobol deține împreună cu familia sa o stupină în satul Bravicea, raionul Călărași. Antreprenoarea a adus la expoziție miere din Codrii Moldovei și spune că cel mai important lucru care definește produsele fabricate în Moldova este calitatea. Victoria Sobol a adăugat că expoziția este o oportunitate de promovare a produselor moldovenești și de stabilire a unor noi parteneriate.

Evenimentul este organizat la Iași de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, cu suportul partenerilor Primăria municipiului Iași, Camera de Comerț și Industrie Iași, Agenția de Investiții a Moldovei, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Palas Iași.

Expoziția „Republica Moldova prezintă” este o proiectare a expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, desfășurată la fiecare început de an la Chișinău. Aceasta a fost organizată și în alte orașe din România, inclusiv la Ploiești, Brașov, Baia Mare, Cluj-Napoca.

img23009083

img23009083

img23009083

img23009083

img23009083

img23009083

img23009083

img23009083

img23009083

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!