ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dirijorul Mihail Agafița își sărbătorește cea de-a 50-a aniversare

08:01 | 21.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Prim-dirijorul și directorul artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale și conducătorul Ansamblului ”Select Cvartet,” Mihail Agafița, Artist al Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 50-a aniversare, informează MOLDPRES.

Mihail Agafița s-a născut la 21 noiembrie 1973 în orașul Călăraşi. În 1996 a absolvit Institutul de Stat al Artelor din Chișinău, dirijat orchestră jazz - interpret chitară, în 2001 Universitatea Națională din București, specialitatea stilistică dirijorală - dirijat orchestră, în clasa profesorului Dumitru Goia. În anii 2005-2007 urmează cursurile de măiestrie susținute de cunoscutul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chișinău.

Din 2004 este dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Chișinău și din 2013 - prim-dirijor şi director artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleiași instituții. În perioada 2009-2013 a fost, concomitent, dirijor al Filarmonicii ”Transilvania” din Cluj, România. A dirijat peste 750 concerte simfonice, opere şi spectacole de balet cu diverse formații din mai multe țări: România, R. Moldova, Belarus, Cehia, Danemarca, Elveția, Finlanda, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Rusia, Spania, SUA și Ucraina.

În 2012, în semn de apreciere pentru merite deosebite și pentru contribuția adusă scenei lirice, Opera din Cluj-Napoca i-a acordat Trofeul ”Lya Hubic”. În ianuarie 2016, Ministerul Culturii i-a acordat Premiul ”Gavriil Musicescu” pentru contribuție excepțională la promovarea creației simfonice și prestație deosebită în spectacole de excepție. În 2019, a devenit cetățean de onoare al raionului Călărași. În decembrie 2020, a obținut Premiul TVR Moldova pentru Excelență în Artă, pentru consolidarea spațiului cultural comun și contribuție la promovarea artei muzicale pe ambele maluri ale Prutului.

În 2010 a fost distins cu titlul onorific ”Maestru în Artă” și în 2016 - cu titlul onorific ”Artist al Poporului”.

img23009368

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!