ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

DOC Programul național de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030 a fost publicat în Monitorul Oficial

08:20 | 27.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Programul național de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Programul setează obiective orientate spre sporirea rezilienței climatice a șase sectoare esențiale: agricultura, sănătatea, transportul, energia, apa și sectorul forestier. Prin adoptarea programului, țara noastră și-a propus să se alinieze la eforturile globale de a limita impactul negativ al schimbărilor climatice. 

Potrivit raportărilor, se estimează ca implementarea acțiunilor incluse în document să aducă economiei naționale beneficii de peste 100 de milioane de dolari anual, prin asigurarea unei protecții mai bune împotriva impacturilor climatice dăunătoare curente, dar și celor viitoare. 

Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa la schimbările climatice, fiind predispusă îndeosebi la inundații și secete. Doar inundațiile din 2008 au provocat pagube de peste 120 de milioane de dolari, iar secetele care au avut loc între anii 2007 și 2012 au adus pierderi economice majore, afectând 80% din teritoriul țării. 

Sursa: monitorul.gov.md

img23009561

img23009561

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!