ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 2 000 de locuri vacante au fost expuse la Târgul locurilor de muncă din capitală

13:55 | 30.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Circa 50 de angajatori din diverse domenii de activitate au propus peste două mii de posturi de vacante la Târgul Locurilor de Muncă desfășurat astăzi în capitală. Evenimentul este organizat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și Direcția generală ocuparea forței de muncă a municipiului Chişinău, informează MOLDPRES.

La eveniment au fost invitate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv refugiații din Ucraina. La târg au fost propuse locuri vacante din industria alimentației publice, vânzări, bănci și finanțe, contabilitate, IT, imobiliare, sectorul public și altele.

În cadrul evenimentului, secretarul general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Iacub, a menționat că târgul prezintă oportunități atât pentru angajatori, cât și pentru persoanele și cetățenii ucraineni ce se află în căutarea unui loc de muncă. „Ministerul oferă, prin intermediu ANOFM, subvenții pentru angajatori și șomeri. Aceste măsuri vin să sprijine eforturile autorităților și să faciliteze angajarea persoanelor în câmpul muncii. Totodată, încurajăm cetățenii să se adreseze la cel mai apropiat oficiu de angajare disponibil în fiecare raion pentru a beneficia de sprijin la încadrarea în câmpul muncii”, a spus Alexandru Iacub.

La rândul său, directorul ANOFM, Raisa Dogaru, a specificat că evenimentul are scopul de a corela cererea și oferta pe piața muncii. „Mulțumim angajatorilor că au dat curs invitației noastre. Avem șansa unică de a încuraja dialogul între viitorii angajați și angajatori, și, cel mai important, pentru a crea punți între talente și oportunități. Vă dorim să aveți discuții productive cu angajatorii, iar ANOFM vă este alături cu un spectru larg de măsuri care au scopul de a facilita angajarea în câmpul muncii, de aceea vă îndemnăm să vă adresați la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru a primi suportul necesar pentru angajare”, a afirmat Raisa Dogaru.

La târg, persoanele pot discuta cu angajatorii despre locurile de muncă vacante și condițiile de ocupare a acestora, pot prezenta CV-ul şi stabili interviuri de angajare. La fel, Direcția generală ocuparea forței de muncă a municipiului Chișinău a pus la dispoziție informații despre 5 000 de oferte de muncă înregistrate în baza de date.

În cadrul evenimentului a fost prezentat și conceptul echipelor mobile, care presupune deplasarea specialiștilor ANOFM în localitățile rurale mai îndepărtate pentru a informa și promova serviciile și măsurile de ocupare mai aproape de cetățeni, inclusiv persoanelor din Ucraina. Acest proiect al echipelor mobile este o inițiativă a ANOFM dezvoltată cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, care urmează a fi pilotat în patru raioane ale țării și are ca scop sporirea ratei de plasare în câmpul muncii a populației active, precum și a refugiaților din Ucraina. În acest sens, ANOFM și Congresului Autorităților Locale din Moldova au semnat astăzi un Acord de cooperare pentru sporirea accesul cetățenilor pe piața muncii.

Un alt scop al târgului este și facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor refugiate din Ucraina. Astfel, mai mulți cetățeni ucraineni și-au arătat deschiderea de a-și găsi un loc de muncă sau de a presta servicii pe piața muncii de la noi. În acest scop, HEKS/EPER Moldova organizează o masă rotundă pentru meșteșugari locali și ucraineni, în cadrul căreia vor discuta posibilitatea deschiderii unei afaceri mici. De asemenea, vizitatorii târgului pot achiziționa lucrări artizanale.

Evenimentul se desfășoară la inițiativa ANOFM, în colaborare cu PNUD Moldova, cu finanțare oferită de Guvernul Elveției, Guvernul Japoniei, Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație.

img23009721

img23009721

img23009721

img23009721

img23009721

img23009721

img23009721

img23009721

img23009721

img23009721

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!