ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Istoricul și diplomatul Victor Țvircun a lansat două volume despre Dimitrie Cantemir

15:36 | 30.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei au fost lansate astăzi volumele ”Life and Destiny” (în limba engleză) și ”Filosoflarin Prensi. Renslerin Filosofu Dimitri Kantemir in Serenkâmi” (în limba turcă) despre viața și activitatea lui Dimitrie Cantemir, semnate de profesorul universitar Victor Țvircun, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Victor Țvircun, a afirmat că cele două volume au câte 300 pagini și au apărut într-un tiraj de 300 de exemplare. ”Anterior, acest volum a apărut în limba română – ”Viața și destinul lui Dimitrie Cantemir”. Acum, în premieră a fost publicată biografia desfășurată a lui Dimitrie Cantemir în limba engleză și cea turcă. Comunitatea științifică anglofonă n-a avut asemenea carte. Acum comunitatea științifică internațională are posibilitatea de a cunoaște viața și activitatea acestei somități din istoria națională. Cărțile vor ajunge în bibliotecile noastre și peste hotare”, a precizat Victor Țvircun.

Prezent la eveniment, academicianul Andrei Eșanu a menționat că Victor Țvircun are zeci de volume și sute de studii publicate la acest subiect în R. Moldova, România, Turcia și în alte țări. ”Este cel mai cunoscut cunoscător al vieții și activității științifice și politice a lui Dimitrie Cantemir. Prin aceste lucrări, cunoașterea moștenirii cultuale și științifice a lui Dimitrie Cantemir este ridicată la un alt nivel”, a subliniat academicianul Andrei Eșanu.

Potrivit cercetătorului Victor Ghilaș, Victor Țvircun este o personalitate cunoscută în lumea istoricilor, îndeosebi în cea a cantemirologilor. ”A editat 18 cărți despre Dimitrie Cantemir. M-a impresionat faptul că în cercetare el se bazează pe documente, sursa în baza cărora se fac interpretările. Este adeseori citat, aceasta fiind o dovadă de recunoaștere a valorii lucrărilor sale”, a remarcat profesorul Victor Ghilaș. În context, profesorul universitar Valentin Tomuleț a spus că Victor Țvircun a descoperit noi documente despre Dimitrie Cantemir și în misiunile diplomatice în care a fost peste hotare.

Victor Ţvircun s-a născut la 18 octombrie 1955, în municipiul Chişinău. A absolvit Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Sociale al Universităţii de Stat din Moldova, obţinând ulterior titlul academic de doctor în ştiinţe istorice. De-a lungul timpului a activat în mai multe funcţii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, printre care şef adjunct al Direcţiei Europa şi America de Nord (1993-1995), consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Turcia (1995-1998), consilier şi însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Ungară (1999-2001). În anul 2001 a fost numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Turcia, şi prin cumul Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar în Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Regatul Arabiei Saudite, Sultanatul Oman, Republica Arabă Egipt şi Liban, apoi, în 2019, în funcția de Ambasador în Qatar. În  perioada 2005-2008, a fost ministru al Educaţiei, Tineretului şi Sportului. În prezent, este profesor la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău.

img23009728

img23009728

img23009728

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!