ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Codul de executare al Republicii Moldova va fi îmbunătățit

16:48 | 28.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. Parlamentul a votat în a doua lectură modificări la Codul de executare, care au scopul de a îmbunătăți cadrul normative, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, prin prisma recomandărilor expuse de instituțiile naționale și internaționale în domeniul respectării drepturilor omului. Documentul vizează atât drepturile persoanelor aflate în detenție, cât și acțiunile personalului penitenciar.

Autorii proiectul propun ca persoanele aflate în detenție să aibă întrevederi de scurtă durată online, prin intermediul aplicațiilor pentru videoconferințe. De asemenea, în cazul întrevederilor fizice, de lungă durată, condamnatul nu va mai suporta cheltuieli financiare, cum se întâmplă în prezent. Condamnații vor avea dreptul la convorbiri telefonice din cont propriu, iar administrația penitenciarului are obligația de a instala telefoane în interiorul închisorii.

De asemenea, vor fi revizuite criteriile de separare a condamnaților și vor fi armonizate condițiile de realizare a dreptului la petiționare al persoanelor condamnate.

img23010517

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!