ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2023, exportul de prune, cireșe, caise, vișine și piersici a crescut cu 82%

10:32 | 13.01.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. În anul 2023, exportul de prune, cireșe, caise, vișine și piersici a crescut cu 82% comparativ cu anul 2022. Cifrele au fost prezentate de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES.

Potrivit vicepremierului, valoarea exportului la acest capitol a însumat 1.446 milioane de lei, sau peste 81 de milioane de dolari. 61% din exporturi au mers în Uniunea Europeană. Piețele principale pentru fructele noastre sunt România (16%), Polonia (12%), Germania (10%), Letonia (4%) și Olanda (3%).

„Această creștere nu este doar un indicator economic, ci rezultatul muncii agricultorilor noștri. Noi îi vom susține prin diversificarea piețelor de export. Am obținut prelungirea comerțului liberalizat cu UE, a fost semnat Acordul de Liber Schimb cu EFTA și avansează actualizarea Acordului de Comerț Liber cu Turcia. Facem aceste eforturi pentru a susține toate ramurile economiei noastre. Pentru a oferi produse și servicii de calitate”, a afirmat Dumitru Alaiba. 

În luna iulie 2023, Parlamentul European a decis prelungirea cu un an a suspendării taxelor și cotelor de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană.

img24000195

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!