ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Persoanele pot primi compensațiile în factură și plata monetară pentru luna decembrie

14:27 | 15.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Circa 42 mii de gospodării casnice noi, care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md în perioada 26 noiembrie-25 decembrie 2023, pot vizualiza în „cabinetul personal” gradul de vulnerabilitate energetică și dacă vor beneficia de plată monetară lunară, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, gospodăriile eligibile vor primi compensații pentru gaze naturale, energie termică sau energie electrică în facturile pentru decembrie, emise în luna curentă, și pentru fiecare lună până la finalul sezonului rece - martie curent. În total, de la începutul sezonului rece 2023-2024, pe platforma compensatii.gov.md s-au înregistrat 781 298 de consumatori casnici.

Începând cu 12 ianuarie, beneficiarii de plata monetară în valoare de 800 de lei (circa 40 de euro) își pot ridica compensația la oficiile poștale sau o pot vizualiza pe cardul bancar. În luna decembrie, 274 899 de gospodării s-au calificat pentru a primi plata monetară, cu 16 mii beneficiari mai mulți decât în luna noiembrie. Valoarea finanțării pentru luna decembrie constituie 219,9 milioane de lei.

Plata monetară lunară este achitată de către Casa Națională de Asigurări Sociale, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, în fiecare lună, pentru luna precedentă.

Plata monetară și compensațiile în factură sunt acordate doar gospodăriilor care se înregistrează pe platforma compensatii.gov.md. Platforma este deschisă pentru înregistrare și cetățenii pot depune în continuare cereri pentru solicitarea compensațiilor la energie, până pe data de 25 a fiecărei luni din perioada rece a anului - noiembrie 2023 – martie 2024. Compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare pentru luna în care a fost depusă cererea.

Dacă cetățenii au întrebări suplimentare privind acordarea compensației pentru energie sub formă de plată monetară sau în factură pot apela Linia Verde: 0 8000 5000 sau să trimită un mesaj la adresa electronică: suport@compensatii.gov.md.

img24000233

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!