ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opt actuali și foști aleși ai poporului au fost cercetați de procurorii anticorupție în 2023

11:54 | 24.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Procuratura Anticorupție a trimis anul trecut în judecată dosarele mai multor actuali și foști demnitari, inclusiv al unui ex-premier, ale unor foști miniștri și a 8 deputați. Anunțul a fost făcut de șeful PA Veronica Dragalin în cadrul unei conferințe de bilanț, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în 2023 Procuratura Anticorupție a obținut rezultate semnificative, inclusiv: pronunțarea unei sentințe definitive de condamnare în dosarul ,,Frauda Bancară” și condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare cu recuperarea unui prejudiciu de peste 5,2 miliarde lei; pronunțarea unei sentințe cu închisoare de 7 ani în privința unui judecător; identificarea și sechestrarea bunurilor de peste hotare în mai multe cauze penale de rezonanță în valoare de 80 milioane de euro; trimiterea în judecată a încă trei cauze penale în dosarul ,,Frauda Bancară”, inclusiv cauze în privința lui Vladimir Plahotniuc cu sechestre în valoare de peste 1,2 miliarde lei; trimiterea în judecată a altor subiecți de rang înalt, printre care un fost prim-ministru, foști miniștri și viceministru; investigarea și trimiterea în judecată a multiplelor cauze penale ce se referă la fenomenul finanțării ilegale a partidelor politice și corupția în alegeri în care au fost ridicate peste 10 milioane lei.

Șeful PA a menționat că în ultimii ani, Republica Moldova a înregistrat un progres considerabil în prevenirea și combaterea corupției, conform ,,indicelui percepției corupției” (IPC) și chiar dacă PA s-a confruntat cu mai multe provocări, inclusiv modificări legislative, colectivul de procurori a continuat să activeze și să livreze rezultate în combaterea corupției.

Dragalin a trecut în revistă toate realizările și a punctat prioritățile pentru anul 2024. Aceasta a precizat că ”PA va continua să depună toate eforturile și să utilizeze toate resursele sale pentru a diminua corupția în Republica Moldova, a îmbunătăți încrederea cetățenilor în actul de justiție și statul de drept pentru a ridica nivelul de trai al tuturor cetățenilor Moldovei”. 

img24000466

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!