ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În anul curent, 15 persoane au decedat în urma producerii a 176 de incendii

14:23 | 26.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. De la începutul acestui an, 15 persoane au decedat în urma producerii a 176 de incendii, transmite MOLDPRES.

Pentru a evita riscul producerii incendiilor, de la începutul sezonului rece, salvatorii și pompierii au informat peste 76 mii de persoane despre utilizarea sobelor defecte. Aceștia au ajuns în circa 31 mii de case din peste 1 200 de localități din țară.

Cetățenii au fost îndemnați să acorde o atenție deosebită exploatării sobelor și anume să verifice dacă acestea nu sunt defecte, canalele de evacuare nu sunt acoperite, iar încăperile sunt bine aerisite. Totodată, locatarii au fost rugați să nu suprasolicite sobele, să nu folosească lichide ușor inflamabile pentru a aprinde focul, dar și să nu lase hainele și mobilierul în preajma surselor de încălzit.

De asemenea, au fost identificate grupurile de persoane care sunt cele mai expuse acestor riscuri. Conform unui studiu efectuat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în baza criteriilor de risc, s-a stabilit profilul persoanelor cel mai des afectate de incendii și intoxicații.

„Cei mai vulnerabili devin oamenii din localitățile rurale, îndepărtate de centrele raionale, cu un număr mic de locuitori și care se află la o distanță mai mare de 16 km de unitățile de salvatori și pompieri. În acest grup vulnerabil se încadrează bărbații cu vârstele cuprinse între 61-80 de ani, neîncadrați în câmpul muncii, care locuiesc de unii singuri, dar și au un mod de viață anti-social”, a precizat IGSU.

În acest context, instituția vine cu îndemnul către cetățeni să fie mai atenți față de persoanele în etate, cele singuratice, dar și cele care suferă de boli cronice acute sau cele cu nevoi speciale. La fel, salvatorii îndeamnă repetat populația să nu lase copiii sau persoanele vârstnice de unele singure în locuință, atunci când arde focul în sobă.

img24000543

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!