ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM pune în circulație moneda „Mărțișorul – simbol al primăverii”

09:06 | 01.03.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus astăzi în circulație, în scop numismatic în principal, moneda „Mărțișorul – simbol al primăverii”, care va completa seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei”, transmite MOLDPRES. 

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a afirmat că moneda a fost emisă pentru a pune în valoare valențele mărțișorului. „Vă îndemn să valorificăm acest simbol inedit, care ne leagă prin tradiție. Astăzi, BNM vă aduce un mărțișor mai deosebit. Este mai mult decât o lucrare din metal prețios. Mărțișorul este inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Sperăm ca moneda să vă aducă bucurie și să vă amintească de frumusețea și bogăția tradițiilor neamului nostru”, a spus Anca Dragu.

Moneda dedicată mărțișorului este bătută în argint, are un design color și a fost emisă într-un tiraj de 1200 de unități.

Moneda este ambalată în capsulă de metacrilat transparent și în cutie de prezentare, fiind însoțită de un certificat de autenticitate cu un cod QR, care la scanare redirecționează către pagina web a Băncii Naționale cu informația despre caracteristicile monedei. Certificatul de autenticitate este semnat de guvernatorul BNM.

Monedele și bancnotele jubiliare și comemorative, precum și alte articole numismatice emise de BNM sunt comercializate prin intermediul băncilor licențiate.

img24001501

img24001501

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!