ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din 8 aprilie, în Republica Moldova va fi desfășurat recensământului populației și locuințelor

16:44 | 12.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Comisia parlamentară administrație publică și dezvoltare regională a organizat astăzi audieri publice în cadrul cărora Biroul Național de Statistică (BNS) s-a expus asupra organizării și desfășurării recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Recensământul se va desfășura în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024 și va fi efectuat de circa cinci mii de persoane – recenzori și supervizori – care vor fi pregătite special pentru realizarea acestui proces complex. În context, participanții la audieri au discutat aspecte legate de procedura de desfășurare a recensământului, care presupune alocarea resurselor, ajustarea și testarea chestionarului în baza căruia se vor colecta date, utilizarea metodelor de interogare a persoanelor, planul de comunicare, acțiunile de securitate și protejare a informațiilor. 

„Acest recensământ este vital pentru următorii zece ani. Rezultatele sale vor depinde de calitatea colectării datelor și responsabilitatea persoanelor implicate, de aceea este necesară mobilizarea tuturor, inclusiv a primăriilor pentru a livra informații corecte și utile societății”, a menționat președintele Comisiei Larisa Voloh.

Pentru efectuarea recensământului a fost alocată suma de 329,2 milioane de lei din bugetul de stat, partenerii externi  contribuind cu suma de două milioane de euro. Datele finale ale recensământului vor fi prezentate în decursul a 18 luni.

img24001752

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!