ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Gala Premiilor UNITEM 2024 și-a desemnat câștigătorii

12:16 | 26.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. Cea de-a XXIII-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, care a avut loc ieri seară în incinta Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, și-a desemnat învingătorii, informează MOLDPRES.

Astfel, premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic a fost acordat de către juriu pentru spectacolul „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, regie Dumitru Acriș, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale”, iar Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală i-a revenit lui Dumitru Acriș, spectacolul „Unchiul Vanea” de  A.P.Cehov, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale”.

Cu premiul pentru cel mai bun rol feminin s-a ales Tatiana Lazăr, pentru rolul Violet Weston, spectacolul „August” de Tracy Letts, regie Alexandru Cozub, Teatrul Național „Mihai Eminescu” și Rodica Ciobanu, pentru rolul Beatrice, spectacolul „Efectul razelor GAMMA asupra anemonelor” de Paul Zindel, regie Luminița Țâcu, Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu”. Premiul pentru cel mai bun rol masculin i-a revenit lui Alexandru Șișchin, pentru rolul Сирано де Бержерак, spectacolul „Сирано де Бержерак” de Edmond Rostand, regie Aurelia Gheorghieva, Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz Iurie Harmelin”.

Cu premiul special al juriului a fost distins spectacolul „1946” după „Cartea Foametei” de Larisa Turea, regie  Slava Sambriș, Teatrul Republican „Luceafărul”; cu premiul pentru cel mai bun spectacol de forme mici -spectacolul „Domnișoara Iulia” de August Strindberg, regie Luminița Țâcu, Teatrul Național  „Mihai Eminescu”, iar cu premiul pentru cel mai bun spectacol în Teatrul de Păpuşi - spectacolul „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, regie Mihai Țărnă, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin a fost obținut de către Irina Rusu, pentru rolul Prima soție a profesorului, spectacolul „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, regie Dumitru Acriș, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale”, iar premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin – de către Ion Grosu, pentru rolul Procopiu, spectacolul „Titanic Vals” de  Tudor Mușatescu, regie  Cristian Șofron, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale”. Nina Lefter s-a ales cu Premiul pentru cel mai bun actor în Teatrul de Păpuşi, pentru rolul Veta, spectacolul „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, regie Mihai Țărnă, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”.

Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a revenit lui Denis Apter, pentru spectacolul „Завтра была война” de Boris Vasiliev, regie Denis Baburin, Teatrul de Dramă și Comedie „N.Aroneţkaia”, Tiraspol , iar premiul pentru cele mai bune costume teatrale – lui Dmitri Ahmadiev, pentru spectacolul „Моцарт и Сальери” de A. S. Puşkin, regie Dmitri Ahmadiev, Teatrul de Dramă și Comedie „N.Aroneţkaia”, Tiraspol.

Dmitri Ahmadiev s-a ales cu premiul pentru cea mai bună  coregrafie și expresie corporală, spectacolul „Моцарт и Сальери” de A. S. Puşkin,  regie Dmitri Ahmadiev, Teatrul de Dramă și Comedie „N.Aroneţkaia”, Tiraspol, iar cu premiul  pentru cel mai bun spectacol radiofonic a fost distins spectacolul radiofonic „Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, producător – Teatrul la Microfon, Radio Moldova. Premiul pentru cea mai bună creație muzicală a fost luat de către Alexandru Dicusar, spectacolul „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, regie Mihai Țărnă, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, iar premiul pentru cel mai valoros debut - de către Mihai Cerneanu, pentru rolul  Tom Wingfield, spectacolul „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, regie Mihai Fusu, Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu”, Cahul.

Cu premiul de excelență au fost distinși Slava Sambriș, regizor, director artistic la Teatrul Republican ”Luceafărul”, Svetlana Radu, regizor la Teatrul Republican de Păpuși ”Licurici” și Mihai Panaitescu, regizor și actor din România, iar cu premiul pentru întreaga activitate – Vera Mereuță actriță,  profesor universitar AMTAP și Cristian Șofron, regizor și actor de teatru și film din București. De asemenea, au mai fost acordate mai multe premii oferite de către Senatul și președintele UNITEM.

 

img24002144

img24002144

img24002144

img24002144

img24002144

img24002144

img24002144

img24002144

img24002144

img24002144

img24002144

img24002144

img24002144

img24002144

img24002144

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!