ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Kârgâzstanul le recomandă cetăţenilor să evite deplasările în Rusia

11:23 | 27.03.2024 Categorie: Externe

Bișkek, 27 mar. /MOLDPRES/. Ministerul de Externe de la Bișkek a emis o recomandare către cetățenii kârgâzi să evite călătoriile neesențiale în Rusia, în urma atentatului de la Moscova atribuit unor migranți din regiune, transmite Reuters, preluat de Agerpres și MOLDPRES.

Atacul armat a intensificat sentimentele anti-imigrație din Rusia, în special împotriva celor proveniți din statele predominant musulmane din Asia Centrală.

Un bărbat originar din Kârgâzstan se află printre cei arestați preventiv în urma atentatului de la sala de concerte Crocus, de la periferia capitalei ruse, în urma căruia au fost uciși 139 de oameni și răniți 182, conform celui mai recent bilanț disponibil.

Suspectul este acuzat că i-a cazat pe cei patru atacatori de origine tadjică, care se află și ei în arest.

Atacul a fost revendicat de Statul Islamic, care a distribuit imagini video ale masacrului.

În Rusia locuiesc sute de mii de tadjici, uzbeci și kârgâzi, iar conform agenției Reuters, unii dintre ei raportează acum o atmosferă mai ostilă; de exemplu, unii pasageri refuză să urce în taxiurile conduse de șoferi tadjici.

În recomandările emise în această săptămână, Ministerul de Externe din Kârgâzstan le solicită cetățenilor să evite călătoriile în Rusia decât în cazuri strict necesare și, în astfel de situații, să verifice permanent dacă dețin toate documentele obligatorii și să respecte instrucțiunile legale ale poliției ruse.

img24002175

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!